Enkla maträtter för många - allt i långpanna

Med ugnsformen är det enkelt att laga billig mat. Någon som är expert på ämnet är författaren Anna Braw, som skrivit två böcker om maträtter och fika i långpanna.Här bjuder hon på sina bästa tips - och några recept ur sin senaste bok.

Anna Braw är pajfantast. Finsk morotslåda är bland det bästa hon vet.

Anna Braw är pajfantast. Finsk morotslåda är bland det bästa hon vet.

Foto: Magnus Aronson

Piteå2010-01-02 06:00
Hur kom boken "Mat i långpanna" till?
- Vi hade gjort en bok som hette "Långpannans lov", med kakor och lite bröd i, och då fick vi höra från flera håll att vi borde göra en med mat också. Det tyckte vi var roligt och smart, och eftersom vi hade gjort en stor matbok med recept för många, "Tillsammansmat", var det inte så svårt att samla ihop ugnsrecept. "Mat i långpanna" bygger på favoriter som folk i hela Sverige har skickat till oss. Det är helt uppenbart glada och väldigt generösa människor som är med!
Vilka är de största fördelarna med att laga mat i långpanna?
- Att det oftast är få arbetsmoment, att det blir så mycket och att man kan göra en massa annat medan maten blir klar - dammsuga, betala räkningarna eller prata med gästerna om man har sådana hemma. En del tycker också att det är underbart att det inte osar så mycket!
Vilket är ditt eget favoritrecept?
- Åååå ... det är svårt att säga. Men jag är en stor pajfantast, älskar grönsakspajer med klassisk isbergssallad-tomat-gurka-sallad till fastän det borde vara helt uttjatat ... och jag gillar tipset om att göra en långpanna med ett par olika pajfyllningar. Finsk morotslåda är också något av det godaste jag vet.
I början på januari har de flesta lite dåligt med pengar. Har du några tips på hur man lagar mat billigt?
- Jag kan ju säga samma som alla andra - rotsaker är vintermat, ugnsrostade rotsaker är januarivardagslyx och kan varieras med kryddor och lite honung, paj kan fyllas med nästan vad som helst och bli jättegod - men jag undrar om inte det smartaste i hela boken är den falska fläskfilén. Superenkel och ändå lite lyxig bjudmat som gör att man gärna har många runt bordet, och så kanske man själv blir bortbjuden veckan efter, och så är en enormt trevligt uppåtgående spiral igång!
Har du några andra spartips?
- Ja, man kan förstås laga flera saker vid samma tillfälle och ta vara på både ugnsvärmen och en del färska ingredienser som passar i flera recept. Det största slöseriproblemet är ju tydligen att vi köper hem mat och slänger den för att den hinner gå ut! Att bjuda hem ett par vänner och sedan ändå kunna fylla ett par lunchlådor till veckan efter är både roligt och bra ekonomi.
Vad lagar du för mat i januari?
Något med rödbetor eller palsternackor, skulle jag tro. Eller kanske en finsk morotslåda ifall jag inte har ätit alldeles för mycket av den under julen!
Jobbar du med någon ny receptbok?
- I januari kommer tre nya små i samma format och med samma idé: en brödbok som heter "Nybakat, hembakat", en bok med både salt och sött i form av "Perfekta pajer", och så en soppbok som heter "Saliga soppor". Det är Magnus Aronson och Maria Mannberg och jag som har arbetat tillsammans igen, och så en massa roliga människor som har skrivit och berättat om det godaste de vet. Det är så spännande, för jag är ofta lite misstänksam och tycker att en del saker verkar konstiga eller lite väl vanliga, och så provar vi, och det visar sig verkligen vara just höjdarrecept!
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om