Enhetschef vill se åtgärder

Kommunens enhet för miljö- och hälsoskydd har inte tillsyn över SCA och inga större kunskaper om den stora förorening som lurar under ytan i Yttre fjärden.

Mikael Ferm, enhetschef på miljö- och hälsoskydd på kommunen, vill få information om vad som händer med föroreningen i Yttre fjärden. (arkivbild)

Mikael Ferm, enhetschef på miljö- och hälsoskydd på kommunen, vill få information om vad som händer med föroreningen i Yttre fjärden. (arkivbild)

Foto: Jan Westerberg

PITEÅ2019-01-29 20:00

Mikael Ferm, enhetschef för miljö- och hälsoskydd på kommunen, har inte deltagit i några möten kring fiberbanken eller tagit del av några utredningar som gjorts. Han saknar djupare kunskaper i problematiken men är angelägen om att få information om vad som händer.

– Som tjänsteman tänker jag att den som sitter med kunskapen har ett stort ansvar att informera om vad som händer och hur det går till medborgarna. Information till kommunen borde vara självklar, säger Mikael Ferm.

Han förklarar att kommunen har tillsynsansvar för 1 000-talet verksamheter i kommunen, dock inte SCA och Smurfit kappa, över vilka länsstyrelsen har tillsynen.

– Vi är så klart mycket angelägna om att åtgärder vidtas för fiberbanken. Vi lever ju i samhället, badar i havet, åker båt och dricker vattnet så det är klart att man vill veta vad som händer, säger Mikael Ferm.

Då det gäller SCA:s eventuella ansvar för sanering har han inte mycket att säga.

– Föroreningarna uppstod för mycket länge sedan, innan strängare miljölagstiftningar började gälla. Vad man kommer fram till i en ansvarsutredning går inte att sia om men jag är ganska säker på att det finns prejudicerande domar från mark- och miljödomstolen där ansvaret för gamla miljöföroreningar skrivits ner till noll kronor. Istället har kostnaden hamnat på staten. Där har de som fördelar pengarna ett svårt jobb att prioritera bland alla föroreningar som står med på länsstyrelsernas listor, säger Mikael Ferm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!