I samband med badrumsrenovering byttes alla vatten- och avloppsledningar ut i Pitebos lägenheter på Prästgårdsgatan. Det sattes då in nya kranar i dusch, tvättställ och kök i fastigheterna. De nya kranarna är utformade efter eko-designdirektiven och har olika vattensparfunktioner för att minska onödig förbrukning och ha bra energiklassning.
När handtaget på en vanlig kran, en så kallad engreppsblandare, släpps på med fullt flödande varmvatten är energianvändningen mycket hög. Byter man ut gamla engreppsblandare mot resurssnåla engreppsblandare kan man sänka energianvändningen för varmvatten med upp till 40 procent, enligt Energimyndighetens beräkning från 2011.
Svårigheter
De nya kranarna kan dock innebära svårigheter för äldre hyresgäster eftersom man måste hålla ett fast grepp om kranen för att få riktigt varmt vatten.
– Blandarna är fjäderbelastade så det krävs ett aktivt val för att få max temperatur eller fullt flöde. Jag misstänker att det är den funktionen som en del kan uppleva som besvärande, säger Robert Johansson, teknisk chef på Pitebo.
Besvärliga kranar
– Någon hyresgäst har påpekat att det är lite besvärligt att hålla i kranen hela tiden om man vill skölja disk under rinnande vatten, säger han.
Anneli Lindström är handläggare för 65 år och äldre inom Äldreomsorgen på Piteå kommun.
Hon berättar att det enda fall hon känner till sträcker sig tre år tillbaka i tiden. Då var det en äldre dam som hörde av sig om besvärliga kranar i samband med stambyte av fastigheten hon bodde i. Däremot gjorde hon ingen ansökan om bostadsanpassning.
– De (äldre) kanske talar sinsemellan om att det skulle vara eventuella problem med kranarna men som inte gjort någon ansökan ännu, säger hon.