Energisatsningar i Piteå får draghjälp av kungen

Kung Carl XVI Gustaf blir ambassadör för energisatsningarna i Piteå. Hans majestät kommer att medverka vid ett symposium i Dearborn, Michigan, USA, där bland annat Chemrecs svartlutsförgasning ska presenteras. Satsningarna kommer också att visas för en tv-publik på 35 miljoner tittare.

"Vi vill visa hela försörjningskedjan och vad man kan göra av skogen. Här i Piteå finns konkreta lösningar", säger Doug Parks, som arbetar åt delstatsregeringen i Michigan.

"Vi vill visa hela försörjningskedjan och vad man kan göra av skogen. Här i Piteå finns konkreta lösningar", säger Doug Parks, som arbetar åt delstatsregeringen i Michigan.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-09-20 06:00
- Kungen öppnar dörrar för oss på den amerikanska marknaden. Vi får tillfälle att komma in på hög industriell nivå i USA, berättar Jonas Rudberg, vd för Chemrec.
Han kommer själv att tala under samma symposium, Sweden Michigan clean energy summit, som Carl XVI Gustaf. Det sker inför ett par hundra industriledare i staden Dearborn utanför Detroit den 26 september. Medverkar gör också Peter Undén, vd för Svensk biogas.
- Där får vi möjlighet att komma i kontakt med bilindustrin; Chrysler, Ford och General Motors, säger Rudberg.
Filminspelning
Under torsdagen och fredagen har också ett amerikanskt film-team, på uppdrag av delstaten Michigan och guvernören Jennifer Granholm, filmat energisatsningarna i Piteå.
- Vi vill visa vad som händer och hur det ser ut. Sverige är världsledande på bioenergi och vi har mycket att lära, säger Doug Parks, senior vice president på Michigan economic development corporation.
Tv-teamet har dokumenterat hela kedjan från träd till färdiga produkter. Inspelningarna omfattar även fjärrvärmenätet.
- Vi vill visa hela försörjningskedjan och vad man kan göra av skogen. Här i Piteå finns konkreta lösningar.
Kopierar ETC
Parks är en stor beundrare av Chemrecs svartlutsförgasning som kan omvandla restprodukter från pappers- och massaindustrin till bland annat drivmedel.
- Idén är briljant. Tänkt att ur samma råvara både kunna göra papper och bränsle.
Delstaten Michigan tittar också på Piteås koncept med ETC.
- Mycket intressant. ETC är ett bra exempel på hur man med offentliga satsningar och samarbete med universitet kan tillföra utvecklingsresurser till industrin.
Stor tv-publik
Doug Parks är även väl informerad om Sunepine, biodieselfabriken som är under byggnad på Haraholmen.
Den färdiga filmen kommer att visas vid symposiet i Dearborn. Tv-intervjuer kommer också att göras med den svenske kungen.
- Vi tänker använda oss av starka nätverk via tv-bolag som ABC och NBC med flera.
Det kan innebära en tv-publik på runt 35 miljoner tittare.
Kungamöte
- Häftigt. Det här sätter verkligen Piteå på kartan, säger Peter Roslund, kommunalråd, som också intervjuas i filmen.
På måndag träffar Doug Parks Carl XVI Gustaf i Stockholm.
- Jag vet att han är intresserad av miljö- och klimatfrågor men även av bilar. Så när han kommer till Michigan och Detroit har vi ordnat besök både hos Ford och General Motors där han ska få testköra, säger Parks med ett skratt.
Systerstäder
Doug Parks har besökt i Piteå flera gånger.
- Jag är uppväxt i Sault Sainte Marie, en stad i norra Michigan. Den påminner väldigt mycket om Piteå. Vädret, människorna och naturen är väldigt lika. De skulle kunna vara systerstäder. Kanske det är därför jag trivs så bra här. Jag är dessutom väl bekant med doften från pappersbruket, säger han med ett skratt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om