- Tittar man på syftet med programmen rör många av dem Sveriges framtida konkurrenskraft. Här finns både hög vetenskaplig nivå samt miljö- och samhällsnytta. Programmen visar även på bredden i Mistras verksamhet, säger Anneli Hulthen, ordförande i Mistras styrelse, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.
Forskningscentrum
Det ena av två nya satsningar är ett storskaligt forskningscentrum för såväl nationella som internationella studier kring hållbar hantering plus styrning av ekologiska och sociala system. Projektet drivs av Stockholms universitet i samarbete med Stockholm Environment Institute och Beijerinstitutet.Andra nya projektet kallas Environment and Trade in a World of Interdependence, Entwined. Målet är att skapa vetenskapliga underlag och verktyg för att integrera miljöaspekter i det internationella handelsarbetet.
Fortsatt förtroende
Mistra förlänger även satsningen på svartlutsförgasningen i Piteå. Ett av fyra projekt som får fortsatt stöd av stiftelsen. Stiftelsen ser stora möjligheter att förverkliga en trycksatt förgasningsteknik för svartlut för att kraftigt höja resurseffektiviteten i massafabriker. En metod som samtidigt möjliggör produktion av el eller flytande bränsle för bilar.Pilotanläggningen är placerad i Piteå. Forskningsprogrammet samfinansieras med Energimyndigheten och industrin.
Övriga projekt som har Mistras fortsatta förtroende är; Greenchem (miljöanpassad produktion av kemikalier), Persea (utveckling av ny metod för höggradig rening av dieselmotorer) och Mistras bränslecellsprogram (laboratorieprototyper av bränsleceller med konkurrenskraftiga prestanda).