Enad front mot dopning på gym
Anabola steroider är inte accepterat på gymen i Piteå. Med kampanjen "Dopingfri anläggning" vill aktörerna visa att de står enade i kampen. Fortfarande är dock dopningen ett problem runt om i kommunen.
Eva-Lena Lundgren, alkohol och drogsamordnare i Piteå kommun, menar att det är viktigt att visa att dopning inte accepteras på någon anläggning i Piteå.
Foto: Sanna Eriksson
Med kampanjen "Dopingfri anläggning" vill nu anläggningarna visa att de står enade i kampen mot missbruket av anabola steroider. Man har också tagit fram en gemensam policy vad gäller dopning.
Olagligt missbruk
I policyn konstateras att idrott, friskvård och droger inte hör ihop och de som jobbar på anläggningarna inte accepterar dopning. Ett missbruk som också är förbjudet enligt svensk lagstiftning och kan ge två års fängelse. Alla medlemmar får skriva på ett avtal där de förbinder sig att inte missbruka illegala preparat. De förbinder sig också att göra ett drogtest om ett sådant skulle komma på tal. Den som vägrar att göra testet bryter i så fall mot avtalet som kan sägas upp.
Passar inte in
- Det handlar inte om att vi vill sätta dit någon, utan om att dopning är ohälsa som inte passar in på en friskvårdsanläggning, säger Annsofie Ökvist, Step In.
Hon menar att ingen mår bra av att missbruka anabola steroider och att personen i fråga i så fall behöver hjälp att komma ut ur sitt missbruk.
Nätverket konstaterar att dopningen även i dag är ett relativt stort bekymmer i Piteå.
Tydligare regler
I en skrivelse till Piteå kommun, Norrbottens läns landsting och Norrbottens Idrottsförbund krävde nätverket tidigare tydligare regler för hur dopingproblematiken i Piteå ska hanteras. Men riktigt där är man ännu inte. Ett problem är regelverket kring vem som ska göra dopingtesterna utanför den organiserade föreningsidrotten.
- Det gäller att hitta vägar för att lösa problemet, säger Jonas Näslund, Norrbottens Idrottsförbund som påpekar att frågan även är uppe på nationell nivå.
Via Dopingjouren i Huddinge har både Malin Eriksson, Nautilus/Actic Fitness och Johanna Elenius, Korpen Sportcompaniet gått en utbildning. Alla personal på frisvårdsanläggningar i Piteå kommun ska nu också få samma utbildning.
I nätverket ingår både Step In, Korpen Sportcompaniet, Actic Fitness/Nautilus, Star, atletklubbarna i Roknäs och Öjebyn och Kappa. Samverkanspartners är Piteå kommun, Polisen, Norrbottens Idrottsförbund och Norrbottens läns landsting.
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!