En välfylld butik - men inget att handla

Piteå2008-11-15 06:00
Sedan Siri var riktigt liten har hon älskat oliver. Inget konstigt med det, barn vill ofta äta det man själv äter och vi gillar oliver. Det var länge sedan vi behövde skära bort kärnan, hon gnager numera runt och sprättar galant tillbaka den på antingen mammas eller pappas tallrik. Själv vill hon gärna ha rent och fint.
För ett tag sedan åt vi hämtpizza med de urkärnade illasmakande tråkoliverna som vi aldrig annars handlar hem. Siri smakade men det var retur direkt. Sedan trillade jag över den här texten:
"... i fuskbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna. Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras."
Känns kanske inte helt klockrent att äta nu, va?

I alla fall får citatet ovan mig att införskaffa boken som är skriven av journalisten Mats-Eric Nilsson. Han har tidigare skrivit "Den hemlige kocken" om matindustrins fusk. Uppföljaren "Äkta vara, guiden till oförfalskad mat" ska vara mer så-gör-du och jag har precis läst första kapitlet.
Innan jag somnar för kvällen reciterar jag ett stycke om folsyra för min man. Folsyra innehåller enligt boken stärkelse av sockerrör, tapioka "samt en högteknologisk brygd av glutaminsyra - som även används för att göra smakförstärkaren mononatriumglutamat - aceton, N-[7-2amino- 4-hydroxypteridinyl(metyl]-4-aminobensoesyra, paraffin och smörsyra".
Folsyran raffineras, surhetsreduceras, renas med zink- och magnesiumsalt, kristalliseras, torkas och steriliseras.

Får för mig att folsyra är något man rekommenderas äta när man vill bli gravid och sedan i början av graviditeten. Googlar och hittar en text på netdoktor.se. Där står det att folsyra under graviditeten ingår i uppbyggnaden och formandet av fostrets nervsystem och att det är en god idé att ta ett tillskott dagligen, gärna två månader före det datum man planerar att bli gravid (låter väldigt enkelt det där med två månader före man planerar bli gravid) och tre månader in i graviditeten.
Den inte helt okomplicerade texten i citatet ovan om paraffin, aceton och någon syra känns inte särskilt bekvämt tillsammans med informationen om bebisars nervsystem.
Blir det någon fler bebis för oss satsar jag hellre på spannmålsprodukter, bönor, frukt, gröna grönsaker, apelsinjuice, linser, ärtor och ris.

När Siri precis blivit frisk från sina höstblåsor vaknade jag min söndagssovmorgon med gräslig huvudvärk. Efter att 14 kilo barn hoppväckt mig i sängen pallrade jag mig nerför trappen och insåg att det inte var vanlig huvudont, det var migrän de luxe.
Eller som Siri uttryckte det "Mamma hosta to’letten".
Hon pratar och sjunger mest hela tiden nu, vår tvååring som dragit iväg på längden. Nynnar på visor om "Mamma mu" och "Bä bä", frågar var barnen på förskolan är och mäter upp vällingpulvret själv om kvällarna. Fortfarande är hon galet förälskad i sin kusin Lovis och när de badar tillsammans säger hon uppfodrande "Titta taket, Lovis!" och häller vatten över hennes huvud. Sedan en smällpuss på det.













Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om