Det finns 40 laxbestånd i Östersjön. Att kvoterna har minskat under de senaste åren beror på att EU-kommissionen följer den biologiska rådgivningen, menar Håkan Carlstrand, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
– Den ska ta hänsyn till samtliga bestånd i Östersjön och skydda de svaga, säger han.
Forskare samlar in data om de olika områdena, lämnar den till EU-kommisionen som har en teknisk och ekonomisk kommité, och sedan lämnas ett förslag på en kvot till EU-länderna.
Håkan Carlstrand medger att kvoten kan framstå som orättvis.
– Så kan det vara uppe i Piteå, men kvoten sätts till hela Östersjön.
Skydda blandbestånden
Förut sattes kvoterna alldeles för högt, menar han.
– Det mesta fisket i Östersjön är ett blandbestånd. Hälften av de 40 laxbestånden är svaga, säger Håkan Carlstrand.
För att minska fisket av de hotade blandbestånden togs beslutet att förbjuda fiske med långlinor och krok efter lax i södra Östersjön 2013.
– Ju närmare den enskilda älven, desto mindre blandbestånd av lax.
Han håller med om att laxbestånden är generellt bättre idag än under de sista trettio åren, men anser att det är mer komplicerat än så.
– Trots det så finns det många älvar som har svaga bestånd av lax.
Anledningen till att laxen har ökat vid kusten beror, förutom förbudet mot långlinefiske med krok, delvis på att kvoten har reducerats och att drivgarnsfiske förbjöds 2008.
– Då återvandrade mer lax till kusterna, vilket var positivt för kustfisket. Innan det fångades 80 procent av laxen i södra Östersjön istället för vid kusten.
Idag fiskas hela den svenska kvoten med fasta redskap vid kusten.
Borde stoppat fisket tidigare
Under årets period överfiskades den vilda laxen.
– När vi stoppade vildlaxfisket så kom det in rapporter senare om att flera tusen laxar fiskats, på grund av fördröjningen mellan fångst och rapporteringen till oss. Vi borde ha stoppat det tidigare.
Sverige har valt att separera kvoten i två delar för att kunna fiska mer av den odlade laxen.
– Vi är det enda land i dag där det finns en lagstiftning att vattenkraftbolagen som odlar laxen måste märka den innan de släpper ut den genom att klippa bort fettfenan.
Trots de separata kvoterna som visar att den odlade laxen inte nått upp till årets kvot stoppades den också, eftersom den sammanlagda kvoten var fylld.
– Om det inte hade skett ett överfiske på vild lax så skulle fisket på odlad lax kunna fortsätta en längre tid innan Sveriges totala laxbit skulle ta slut.
Utreder frågan
Havs- och vattenmyndigheten ska på uppdrag av regeringen utreda hur förvaltningen av laxbestånden ska utvecklas och hur fördelningen av kvoten på mindre områden ska se ut. Utredningen ska i första hand undersöka förutsättningarna för fritidsfisket och fisket i Tårneå älv.
– Givetvis kommer vi att utreda yrkesfiskets förutsättningar, också, säger Håkan Carlstrand.
Men en områdesfördelning är komplicerad.
– Man kan fördela utifrån biologiska skäl, hur bestånden ser ut eller den enskilda yrkesfiskarens fångster historiskt.
Ett förslag ska lämnas till regeringen i november.