Norrbottensgården i Pålmark, som tillbyggts genom åren, har gått i arv i 13 generationer i samma släkt, från början av 1600-talet fram till 1936 då fastigheten övergick till en ny släkt.
När ryssen härjade i området 1721 lät de gården vara kvar, medan många andra brändes ner till grunden.
Vill restaurera
I dag är det Kent Sjöberg, Pålmark, som styr och ställer över gården. I hans intresse ligger att bevara gården, väl medveten om att det tarvar en hel del investeringar.- Jag har sedan länge inne en ansökan hos länsstyrelsen om möjligheten att få bidrag för att kunna göra en viss restaurering av gården och för att lyfta fram dess rika historia. Men de antikvariska myndigheterna har haft andra prioriteringar under en tid och väl medveten om att penningpåsen är begränsad väntar jag på min tur. Jag har inte gett upp hoppet, säger Kent Sjöberg.
Även om husen har en liten användning har dock de värdefullaste husen försetts med stick- och plåttak för att inte fara illa. Dessutom pågår även underhållsmålning.
Inget är förändrat
Tiden har stått stilla i gården sedan 1956. Då lämnade makarna Arvid och Elida Sjöberg det gamla bondhemmanet och flyttade till en nybyggd gård en bit därifrån, där Kent Sjöberg nu också bor.Till och från genom har fastigheten därefter under kortare tider använts som sommarbostad för släktingar.
Kent Sjöbergs pappa Folke, född och uppvuxen på stället och själv bosatt i närheten, berättar glimtar ur gårdens historia och hur han som barn fick uppleva sin vardag i den gamla gården när han visar runt.
Folke Sjöberg har för också sett det som nödvändigt att belägga tidigare berättelser kring gården i Pålmark, vilket nu dokumenterats
- Det första huset var en timrad fyrkant med ett rum och som sedan byggts in i den nuvarande gården, omtalar Folke Sjöberg och visar på de ursprungliga delarna bestående av bastant timmer.
Senare har tillkommit ytterligare tillbyggnader.
- De som byggde till huset försökte få fram så grovt timmer som möjligt, med 11 varv timmer. Allt över 11 varv blev nämligen beskattat. När beskattningsformen togs bort höjdes huset ytterligare, med cirka en meter, och förlängdes. Gården av i dag fick sitt utseende under tidigt 1800-tal, säger Folke Sjöberg.
Prästen höll husförhör
Gården stod centralt vid Pålmarksträsket, ett träsk som länge användes för transporer av bland annat tjärtunnor samt stångjärn vilket fraktades från Alters bruk.När släkten Sjöberg år 1936 tog över gården förtecknades att fastigheten hade en mangårdsbyggnad, så kallad Norrbottensgård, en intilliggande så kallad "Husförhörsgård, större än mangårdsbyggnaden och som nyttjades av prästen för att hålla husförhör för traktens folk, ladugård för 12 kor av fjällras, stall för två hästar av nordsvensk ras, tre ungdjur, ett svin och tre får, rundloge, som timrats om från en tidigare befintlig långloge, två härbren, vedbod, utedass, sommarladugård, smedja, saltpeterhus, tvättstuga och ett längre båthus. Samliga hus i timmer. På egendomen fanns dessutom timrade hölador.
I dag är några av byggnaderna rivna och bortförda. Men ett aktivt jordbruk drivs dock på ägorna. Kent Sjöberg har nämligen djurdrift och är på väg att bygga en större anläggning för köttdjur i närheten.