En svensk uppfinning

Piteå2008-03-13 00:00
Alla vet hur en baguette ser ut, men det är bara svenskar som vet vad en pain riche är för något. Pain riche introducerades av Tore Wretman när han tagit över restaurangen Riche i Stockholm. Han ville ha ett bröd som skiljde sig från alla svenska sötlimpor. Han bakade i praktiken en baguette men avslutade med vallmofrö på ytan. Skapelsen fick namnet pain riche, alltså Riche’s bröd, fritt översatt. Gott tyckte svenskarna som tog brödet till sitt hjärta och än i dag finns det pain riche på många svenska brödhyllor. Åtskilliga svenskar på semester i Europa har gjort misstaget att fråga efter pain riche när de egentligen varit ute efter en baguette. Läs och lär. (TT Spektra)

Bildtext 1: Okänt bröd. Baguette är ett välkänt bröd världen över - men pain riche är helsvenskt.

Foto: Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!