En sällsam historia om en sällsam kvinna

I RAMPLJUSET. I dag nästan bortglömd och okänd, men få Pitebor har låtit tala om sig så mycket i Amerika. Vi talar om operasångerskan Lydia Lindgren, "den andra svenska näktergalen" och en gång jämförd med de svenska sångfåglarna Christina Nilsson och Jenny Lind.

Piteå2007-09-04 00:00
Snart hamnar Lydia Lindgren i rampljuset igen. En amerikansk musikprofessor, Andrew Adams, i Cullowhee, North Carolina skriver för närvarande en bok om hennes fascinerande och tragiska liv. En bok som planeras till hösten 2008. Då strålkastarna åter riktas mot Piteåflickan, hennes kärlekshistorier och de omfattande rättsliga processer hon senare blev indragen i. Då hon stämde Metropolitan i New Yorks store välgörare och styrelseordförande, en av USA:s rikaste män, Otto H. Kahn. Med stora belopp i rullning. Så här i efterhand kan man undra över Lindgrens bristande mod att verkligen fullfölja rättsprocessen mot finansmannen och helt rentvå sitt rykte.

Memoarer

Lydia Lindgren publicerade 1932 sina memoarer, med titeln " My Heart in My Throat" på drygt 700 sidor, i dag en antikvarisk raritet. Där hon avslöjade sina äventyr och obehag, alltifrån barndomen i Piteå till sångaråren i USA.

Lindgren har vid ett tillfälle berättat att hon avråddes av sin bror Ernst, då bosatt i London, att ge ut boken. Inte minst med tanke på att det öppenhjärtiga innehållet kunde förstöra den fortsatta storslagna och påbörjade framgången som sångerska. Av försiktighetsskäl kallade hon då, i boken, finansmannen Otto Kahn för Mr Crane och sig själv för Svea Svenson. Övriga personer som omnämns är namngivna med sina rätt namn, inte minst de personer hon kände från sin Piteåtid. Lydia Lindgren planerade ytterligare en bokutgivning med titeln "She Comes Up Singing". Den boken kom aldrig ut, vilken för övrigt går mera detaljerat in på Otto Kahn. Boken finns i dag i två exemplar.

En kvarleva

- Jag har ännu starka intryck av denna magnifika dam i minnet, berättar svenska Anna Ankar Barron, nyss fyllda 80 år och tidigare anställd hos FN i New York. I dag den enda "kvarleva" som kände Lydia Lindgren.

Anna Ankar Barron bor kvar i USA, i dag i Middletown, Connecticut, och hade en nära kontakt med Lindgren i slutet av 1960- och början av 1970-talet. Den person som Lindgren också vände sig till sporadiskt under några års tid för att handha hennes korrespondens med Sverige.

- Det finns en otroligt spännande historia kring henne som säkert säljer. Och hon förtjänar att bli ihågkommen för sin talang och vackra sångröst, påpekar Anna Ankar Barron och fortsätter:

- Även om minnena bleknat vad beträffar detaljer minns jag starkt det som hör samman med vårt första möte, då hon levde i högönsklig välmåga, hennes personlighet, utseende och klädsel. Hon levde ett fruktansvärt spännande, högromantiskt skulle jag vilja säga, liv och hade ett hem proppat med värdefulla klipp och fotografier. Hennes historia har ett stort värde inte bara för Piteå utan för svensk musikhistoria.

Anna Ankar Barron har haft sina funderingar kring motivet för Metropolitans mäktige man Otto Kahn att smutskasta Lydia Lindgren, ha en mängd advokater och detektiver i hasorna på henne.

- Såvida han inte var skyldig och ville skydda alla avslöjanden, konstaterar hon.

Hon är fängslad av Lydia Lindgrens levnadsöde och vill gärna bidra till att hennes historia blir känd och bevarad för eftervärlden.

Ovanlig historia

Onekligen är berättelsen om Piteflickan Lydia Lindgren, född 1884 i Svensbyn och död i New York 1974, ovanlig såtillvida att hon tog sig ur rena misären hemma i Piteå. Sedan under stor uppoffring skaffade sig framgångar på de stora musikaliska scenerna, stod i fetstil på reklamblad och i tidningar och umgicks med den tidens stora i operavärlden, för att slutligen efter en tämligen osannolik sångkarriär avlida helt bortglömd och under mycket enkla förhållanden i sitt nya hemland.

I några kommande artiklar skall vi följa Lydia Lindgren från födelsebygden och ut i världen, titta litet närmare på hennes familjeförhållanden och uppväxtåren, männen i hennes liv och karriären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om