En powertrio med sifferkoll

Revisionärens nya delägartrio har jobbat med varandra i över tio år. I en traditionell bransch drivs Piteå-företaget av att vara tvärtom och hitta nya sätt. Den nya ägarkonstellationen bäddar för än mer innovation.

Revisionärens nya delägartrio med Carola Lundgren, grundare och Jessika Andersson, verksamhetschef och revisor, Katarina Eriksson, redovisningskonsult.

Revisionärens nya delägartrio med Carola Lundgren, grundare och Jessika Andersson, verksamhetschef och revisor, Katarina Eriksson, redovisningskonsult.

Foto: Zandra Klasson

Piteå2020-04-24 14:36

Efter 16 år på en stor byrå startade Carola Lundgren redovisnings- och revisionsbyrån Revisionären 2005. Sedan dess har företaget växt med ungefär en anställd per år. Hennes andra anställda var Katarina Eriksson, som nu tillsammans med Jessika Andersson, även hon med över tio år på företaget, kliver in bredvid Carola som delägare.

– Det blev som en självklarhet att vi skulle gå in som delägare och driva företaget tillsammans. Det blir en större trygghet för alla om vi är fler delägare, säger Jessika Andersson.  

Redan från början ville Carola tänka tvärtom gentemot de stora byråerna. Från det att de var fyra anställda började hon med strategimöten tillsammans med personalen.

– Hur kan vi göra om vi vill göra tvärtom? För vi ska verkligen göra tvärtom. Som en sådan enkel sak som att skicka med karameller med fakturorna – det är gammalt nu och fler än oss gör det idag, men vi började med det direkt, säger Carola Lundgren.

Rebelltänk i en bransch där till exempel prissättningen traditionellt varit per timme. Även för Revisionären har fasta priser för alla tjänster kommit först på senare år, men i vissa avseenden har de haft fasta priser redan sedan 2005.

– Med vårt supportavtal har kunderna fått ringa så ofta de har velat, utan att det kostar mer än deras fasta pris. Vi har ofta varit med i de olika branschtidningarna, som ett gott exempel för branschen, berättar Carola.

Hur ska Revisionären 3.0 tänka tvärtom framöver?

– Vi vill paketera våra tjänster på annorlunda sätt. Hur ska de se ut eller vad vill vi ha för annorlunda tjänster? Hur kan vi visa att vi är vanliga människor och hur roligt vi har det på jobbet? Det smittar av sig på våra kunder också, säger Katarina Eriksson.

– Du kommer kanske inte tycka att det här är särskilt kul eller galet, men då får du komma ihåg att den här branschen är väldigt traditionell. De idéer som Katarina framför allt har kommit med är galna utifrån det perspektivet, även om gemene man bara tycker att ”vad härligt att se att ni är vanliga människor”. Och det räcker för att göra skillnad i branschen, flikar Carola in.

Ett exempel på innovation är Bokföringsakuten där företag kommer att kunna köpa Revisionärens tjänster akut, oavsett om de är befintliga kunder eller inte. Det kan handla om någon som sköter sin redovisning och bokföring själv, men behöver lära sig att stämma av sitt skattekonto eller som har mycket att göra och behöver någon som trycker in leverantörsfakturor.  

– Då kan man köpa våra tjänster till ett fast pris för en viss tid. De vet vad det kostar och behöver inte binda upp sig. Och så kan man få utryckning inom stan, vi har ju vår orange Mini cooper som är som en poolbil. Bara det är ju någonting som sticker ut, säger Katarina Eriksson.

– Att vara tvärtom är ingen egen affärsidé. Vi har varit oss själva och det är väl egentligen det som varit som en röd tråd. Om jag är mig själv vågar de också vara sig själva och så blir det bra, säger Carola Lundgren.

Nyligen blev Revisionären nominerade till Årets framtidsbyrå och 2018 blev de framröstade till Årets redovisningsbyrå – medarbetarnas val. I motiveringen kunde man bland annat läsa att ”Revisionären bygger hela sin framtid på glada och nöjda medarbetare eftersom man vet att det avspeglas i kundrelationen”. Men Carola poängterar att allt inte handlar om att ha roligt och vara trevlig.

– Kvalitet är också ett av våra värdeord som vi arbetar med aktivt. Vi har bra utbildningar på personalen och allt det där måste ju bara funka. Våra kunder tar för givet att alla redovisnings- och revisionsbyråer har koll på det. Så man måste göra någonting annat för att det ska snackas om en, säger Carola.

Vad finns det för utmaningar i branschen?

– I och med den automatisering som kommer, och fler företag som kanske vill sköta sin redovisning själva, så behöver vi utvecklas i våra roller som rådgivare. Vi går från bokföringstant till samarbetande rådgivare, säger Katarina Eriksson.

– Vi brukar säga att vi är personliga tränare i företagande, säger Jessika Andersson.  

Digitaliseringen inom branschen driver också nytänk inom företaget. Nya system och funktioner gör att redovisnings- och revisionskonsulter idag måste kunna så mycket annat än det de utbildat sig till. Det är dessutom svårt att rekrytera ekonomer med erfarenhet och särskilt svårt är det att hitta revisorer. På Revisionären kan det i framtiden betyda att de kommer att anställa till exempel IT-tekniker och jurister.

– Det är också en del i att vi nu är tre delägare istället för en. Jag tänker att det finns en annan drivkraft när vi nu tillsammans ska ta det här till nästa nivå. Vi har inte allt klart, men vi kommer att bygga någonting spännande, säger Carola Lundgren.

Revisionären

Vad: Revisions- och redovisningsbyrå.

Var: Basen är Piteå, Norrbotten spelfältet.

Vem: Startades 2005 av Carola Lundgren. Sedan 2020 är även Jessika Andersson och Katarina Eriksson delägare.

Hur många: 19 anställda.

Visionen: ”Om tio år är vi största byrån i Piteå, har 25 anställda och är det självklara valet för Piteås småföretagare, och också gärna företag utomsocknes”, säger Jessika Andersson, verksamhetschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!