Sagt och gjort. De små cyklarna styrdes från Degeränget mot norr, efter den grusade riksvägen. Under järnvägsbron vid Degeränget, över Rågrindan, genom Öjebyn och sedan till Luleå. Resan tog några timmar. Förunderligt nog tycktes de unga pojkbenen pinna på i god hastighet. Även uppför de backiga avsnitten.
Återresa med buss
Hemma gick föräldrar ovetande om den långa äventyrsresan. En förbipasserande polisbil tyckte inte det var något märkvärdig med unga pojkar på riksvägen. Som därtill inte försett sig med några förnödenheter. Väl framkomna till Luleå blev det naturligtvis en telefonsignal till Piteå, till föräldrar som vid den tidpunkten på dagen undrade var deras pojkar tagit vägen. Där bjöds också på choklad och smörgåsar. Med Norrbottens-Trafiks buss, och med cyklarna upphängda på cykelställ, blev returresan något skönare och snabbare, till bussstationen vid Västergatan i Piteå.Vackra vägavsnitt
Den gamla Riks-13 bjuder nu, liksom då, på vackra vägavsnitt genom landskapet. En undran så här 50 år efteråt är hur den tunga och breda trafiken kunde mötas på dessa smala vägar? Å andra sidan var ju trafiken inte lika intensiv.Väl i Öjebyn kan konstateras att här skär tre riksvägar fram genom landskapet. Dels den gamla Rikstretton som går över Bredviksberget och sedan den som nyanlades några hundra meter bort mot havet. Slutligen den nuvarande rikssträckningen, E4, över Bonäset.
Minnesmärken
Ett och annat har försvunnit genom åren, men lika mycket har tillkommit.För 50 år sedan fanns inte Bredviksbergets soptipp och Vägverket produktions anläggning efter Rikstretton. Däremot skär fortfarande, som en vacker linje fortfarande genom landskapet, den två kilometer långa stenmur som patron Hedqvist lät arbetarna bygga runt sin egendom Karlberg. Där besökaren för övrigt finner bygdens enda konstgjorda sjö.
Älgslakteriet samt avtagsvägen till Nybodatjärn och Altertjärn är också nyare påfund liksom de älgjakttorn som finns alldeles intill vägen.
Kvar är avtagsvägarna från den gamla vägen in mot Karlberg och Bonäset samt den väg som anslöt till Bertnäs.
Mellan den senare korsningen och upp mot den så kallade Stegelbacken finns fortfarande den vackra fäbodvallen. Nu i mycket trevligt skick och nyttjat som sommarställe. I närheten finns även en avtagsväg in till ett större grustag.
Intill riksvägen ligger den så kallade Stegelbacken som en vägfarare kan lokalisera genom ett mindre synligt plastband i en buske. Två personer från Kopparnäs avrättades här den 9 juli 1816. Halshöggs och steglades, som straff för att ha mördat en person. På platsen finns numera en minnessten.
Vägen fortsätter sedan mot Kopparnäs och slutar vid nuvarande E4, vid före detta Statoilstationen.
Framåt sommaren kommer säkerligen fler avsnitt att bli föremål för ett nostalgiskt återbesök.