En naturligare strand växer fram

Bättre havsutsikt, men också mer öppen sandmark och sanddynor. Nere vid vattnet på Sandängesstranden, eller Gläntan som den också kallas, pågår ett handfast arbete med att försöka återskapa ett mer naturligt blivande naturreservat.

Maj-Lis Norlund och Eva Sturesson hjälper gärna till att göra i ordning strandområdet. "Jag har säkert samlat ihop 50 rishögar, men det har bara varit roligt" säger Maj-Lis.

Maj-Lis Norlund och Eva Sturesson hjälper gärna till att göra i ordning strandområdet. "Jag har säkert samlat ihop 50 rishögar, men det har bara varit roligt" säger Maj-Lis.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-09-07 06:00
En traktor rycker brutalt upp en stubbe med roten och överallt ligger högar med ris. Det är kaos som råder på stranden en bit bort från friluftsgården Gläntan, nedanför Klubbenvägen.
- Det ser våldsamt ut och många har frågat vad som egentligen händer här, men resultatet ska förhoppningsvis bli väldigt bra. En öppen sandmark med bara naturligt formade träd, säger Peder Ljungqvist, (bilden) som jobbar med naturskydd på miljö- och byggkontoret.
Kan se havet igen
Området var tidigare just en öppen sandmark, men de senaste åren har det fått växa igen och istället allt mer fått karaktär av skog.
- Men nu blir det kanonbra! Nu kan man faktiskt se havet igen, säger Bosse Norlund som tillsammans med frun Maj-Lis och stuggrannarna Eva och Håkan Sturesson genomför det praktiska arbetet. Som lön för mödan får de (förutom en bättre havsutsikt) också ved att elda med.
Som PT tidigare berättat så vill Piteå kommun bilda ett kommunalt naturreservat på Sandängesstranden. Inom de delar av det blivande naturreservatet som kommunen redan äger så har skötsel och restaurering påbörjats. Bland annat genom att kommunala sommarjobbare fått rotrycka mindre träd.
Återskapa öppen mark
Nu har den stora arbetsinsatsen påbörjats. Även större träd ska bort för att återskapa öppen sandmark på ett testområde på cirka tre hektar. Den öppna marken (som tidigare fått växa igen) är helt avgörande för att hotade växter och djurarter ska ha en chans att överleva. Om projektet fungerar så kan sedan även det övriga naturreservatet restaureras så samma sätt.
- Bland annat så har vi hittat svampen sandrottryffel som är mycket ovanlig och bara växer i öppen sandmark och även Bottenviksmalört som bara finns längst Bottenvikens stränder, säger Ljungqvist.
Miljö- och byggkontoret ansvarar för själva reservatsbildningen och står för planeringen av åtgärderna. Mark- och skog tar ansvar för att transportera bort stubbarna som sedan ska bli pellets. Ivab sponsrar också arbetet genom att tillhandahålla en traktor/hjullastare för arbetet med rotryckningen.
Traktorn/hjullastare har speciella däck som ska minimera marktryck och körskador i området. Cirka ett 50-tal träd rycks bort i detta första skede.
- Nästa sommar kommer det att vara fint här, men att i ordningställa hela reservatet på 271 hektar är ett långsiktlig projekt som nog kommer att ta tre-fyra år, siar
Peder Ljungqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om