Att driva ett UF-företag innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. De tar själva fram en affärside, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital. De får lära sig att fatta viktiga beslut, ta fram en vara och genomföra planen. I år är det 82 UF-företag från Norrbotten som ska medverka.
- På mässan får ungdomarna en chans att marknadsföra sig själva, och att sälja varor och tjänster. Samtidigt har allmänheten en chans att fynda en massa saker, säger Nina Eriksson, regionschef på Ung Företagsamhet.
företag kan ha lättare att komma in i arbetslivet eftersom de är förberedda, samtidigt som de har skaffat sig kontakter inom näringslivet.
- UF-mässan är finanserad av flera olika företag, mestadels i Piteå, eftersom att det är där mässan hålls. Framför allt är vi sponsrade av Piteå kommun, berättar Nina Eriksson.
- Minst åtta företag går vidare till SM. Det finns olika sorters tävlingar. Vissa går direkt från regiontävlingen till SM, men det är minst åtta företag som tar sig vidare till finalen, säger Nina Eriksson.
Man kan bland annat tävla om att vinna priset bästa säljare, bästa vara, bästa affärside och bästa mässmonter. Förra årets vinnare av tävlingen "Bästa UF-företag" blev Salmiak UF. Deras affärside var att sälja egendesignade jeans.