"En lösning är på gång"

Siw Marklund, ordförande för överförmyndarnämnden, beklagar att det tagit tid att hitta en ny förvaltare. Samtidigt konstaterar hon att det i vissa fall kan vara svårare, men att en lösning är på gång.

Siw Marklund beklagar att det tagit tid att hitta en ny förvaltare, men att en ny förvaltare från Luleå nu är på gång. (Arkivbild)

Siw Marklund beklagar att det tagit tid att hitta en ny förvaltare, men att en ny förvaltare från Luleå nu är på gång. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-10-20 06:00
Siw Marklund vill i övrigt inte kommentera det enskilda fallet. Men hon slår fast att överförmyndarnämnden har fullt förtroende för "Eriks" gamla förvaltare.
- Förvaltaren valde själv att avsäga sig uppdraget. Det har inte varit några påtryckningar från nämndens sida.
Men om den som är satt
under förvaltare eller dennes anhöriga vill byta förvaltare, får man göra det då?
- Givetvis kan man begära det, men då ska det påvisas att förvaltaren gjort fel. Det är väldigt många som inte vill ha förvaltare, men det är tingsrätten som beslutar om den tvångsåtgärden.
Om förvaltarens sätt att
arbeta hamnar i konflikt med de anhöriga?
- Det bästa är samförstånd. Men många anhöriga, ofta av omtanke, lägger sig i förvaltarskapet och då kan det bli problem. Förvaltaren ska se till sin klients bästa och ingenting annat. Vi lyssnar på de anhöriga, men de har ingen bestämmanderätt.
I det här fallet tycks det som om förvaltaren hamnat i konflikt med dottern och av någon anledning bland annat anmält dottern för bidragsfusk till försäkringskassan.
Är det förenligt med
förvaltarrollen?
- Jag kommenterar inte det enskilda fallet, men det där är i så fall en sak som går utanför förvaltarrollen, säger Siw. Marklund.
Så vitt förstått är det på gång en förvaltare från
Luleå nu?
- Det är inget märkligt med det. Vi samarbetar över kommungränserna. Ibland vill inte förvaltare av olika skäl ta på sig ett specifikt fall.
Blir inte det dyrare för
klienten?
- Det kan innebära merkostnader, säger Marklund.
Tingsrätten beslutar
Det är tingsrätten som bestämmer om en person anses vara ur stånd att ta hand om sitt liv och därmed i behov av en förvaltare. Det är också tingsrätten som beslutar om förvaltarskapet ska upphöra. Något som Erik och hans anhöriga väntar på nu.
Förvaltarskapet är alltså en tvångsåtgärd. Det torde kräva sin man eller kvinna?
- Du får inte förekomma i belastningsregistret eller ha skulder hos kronofogden. Som förvaltare är det viktigt att man är intresserad av människor och klarar att redovisa ekonomin. Alla får en grundutbildning och vi har två handläggare på kontoret som kan ge råd och stöttning, säger Siw Marklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om