En kväll på brandstationen

Brandmännen arbetar dygnet runt. Dag som natt. Och de är alltid redo att rycka ut om larmet går. För en tid sedan besökte jag Räddningstjänsten i Piteå för att vara med en stund under ett nattpass och se vad som händer om ett larm går samt följa med ut på en eventuell uttryckning.

Lars Andersson uppmanar familjer att ha fler brandövningar med barnen. Att sätta en brandvarnare i barnens rum är något som han också rekommenderar.

Lars Andersson uppmanar familjer att ha fler brandövningar med barnen. Att sätta en brandvarnare i barnens rum är något som han också rekommenderar.

Foto: Peter Skaugvold

PITEÅ2012-01-16 06:00

De som arbetar på brandstationen är som en enda stor familj. De spenderar så mycket tid tillsammans att de känner varandra utan och innan, vilket gör att de vet exakt var de har varandra när de arbetar ute vid olika olyckor. Man märker att det är en vänskaplig och familjär stämning bland arbetskollegorna. De skrattar och skämtar med varandra.

Hjärt- och lungräddning
I väntan på att ett eventuellt larm ska gå passar Lars på att lära mig hur man ska göra för att hjälpa en person vars hjärta har slutat att slå och som varken andas eller har någon puls. Det gäller att vara snabb med att sätta igång med hjärt- och lungräddning (HLR).

Jag sätter mina händer på dockans bröstkorg och gör 30 kompressioner (tryck) därefter håller jag för näsan på dockan och blåser två gånger i dennes mun så att luft kommer ner i lungorna, därefter börjar man om med kompressionerna och blåsningarna.

Det är jobbigt och man blir trött i armarna efter ett tag, men det är jätteviktig och det kan rädda liv. (Läs mer om HLR i faktarutan här intill.)

Viktigt att inte gömma sig
I matsalen sätter vi oss och pratar lite grann om hur det är att jobba som brandman. Att hjälpa andra människor är något som Lars brinner för.

- Det är en av anledningarna till att jag valde att börja arbeta som brandman.

Han och hans kollegor har hjälpt många människor genom åren. Antalet bränder och olyckor som Lars har varit med om är många.

Som brandman får man se mycket och en del händelser fastnar för alltid i minnet. Efter svåra olyckor samlas brandmännen för att prata ut om det som de har varit med om. Det är viktigt för att de ska må bättre efteråt.

Lars berättar om flera bränder där barn har varit kvar i hus eller lägenheter där det har brunnit för fullt. Barn gömmer sig ofta av rädsla när det börjar brinna.

- Det är viktigt att barn lever om och inte gömmer sig om det börjar brinna, säger Lars som tycker att familjer borde öva mer på vad de ska göra om det skulle börja brinna.

- Man kan göra brandövningen till en lek där man går igenom med hela familjen vad alla ska göra om det skulle börja brinna.

Kvällen innan mitt besök åkte brandmännen ut på tre olika larm. Men den här kvällen gick det inte ett endaste larm under den tid som vi var på stationen.

Lite trist på ett sätt, men samtidigt bra att det inte var någon olycka så att någon gjorde sig illa eller var i fara. Men det hade varit spännande att få rycka ut ...

FAKTA Om larmet går

Om ett larm går har brandmännen 90 sekunder på sig att klä på sig och åka ut med bilarna. Samtidigt som de som är i tjänst under natten rycker ut åker brandmän som har jour i hemmet till stationen för att den ska vara bemannad. Inom åtta minuter finns de på plats.

Räddningstjänsten åker alltid ut med två bilar vid ett larm. Beroende på vilket larm det är väljer de om de ska ta med stegbilen eller tankbilen.

Räddningstjänsten rycker ut på en mängd olika larm. Allt från bränder, drunkningstillbud till trafikolyckor och andra olyckor.

Vid ett hjärtstillestånd påbörjar räddningstjänsten hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans. De har även, precis som ambulansen, en defibrillator (hjärtstartare).

Fakta Hjärt- och lungräddning

Innan du startar hjärt-lungräddning, HLR, måste du kontrollera om personens medvetande och andning.

Kontroll av medvetande

Ta ett tag i axlarna, skaka försiktigt i personen och försök väcka henne/honom. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.

Kontroll av andning

Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med din andra hands pek - och långfinger. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.

Om personen har onormal andning eller inte andas alls, eller du är osäker ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp, larma 112 och starta hjärt- och lungräddning.

Så här gör du hjärt- och lungräddning (HLR)

HLR görs genom bröstkompressioner (tryck på bröstkorgen) och inblåsningar.

Bröstkompressioner

Placera din ena hand mitt på bröstet, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen minst 5 cm (inte mer än 6 cm). Håll en takt av 100-120 tryck/min. Tryck 30 gånger.

Inblåsningar

Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.

Källa: Svenska rådet för hjärt-lungräddning

Fakta Om det börjar brinna

Rädda först dem som är i livsfara, men utsätt inte dig själv för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Därför måste du ner under röken, nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr, öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Om du känner på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.

Varna alla som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.

Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en handbrandsläckare och spruta mot glöden inte på lågorna.

Lev om och göm dig inte så att Räddningstjänsten inte kan hitta dig.

Källa: Brandskyddsföreningen Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om