Sex- och samlevnadsundervisning har varit obligatorisk att lära ut i skolan sedan 1955. En del upplever dock att den fortfarande är bristfällig. Rebecca Eriksson anser inte att sexualundervisningen var tillfredsställande under hennes skolgång. När det kommer till kunskap om sex och samlevnad har hon fått det främst av egen erfarenhet.
– Om det hade varit bra med information i skolan hade det varit toppen, men jag anser att den är bristande. Det kan vara jobbigt att prata med ens föräldrar om vissa saker, framförallt då man är ung och allt börjar hända, och då ska skolan finnas där som en neutral källa till kunskap, menar Rebecca.
Dåliga böcker
Sexualkunskap ingår i undervisningen på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Hur mycket tid som läggs ner på sexualundervisningen varierar. På frågan om hon hade önskat att det hade lagts ner mer tid på sexualkunskap då hon gick i skolan svarar Rebecca att hon hade velat det, om den hade varit bättre.
– Det var ju ett tag sedan jag gick i grundskolan så det kan ha hunnit ändras, men jag minns att det stod hur mycket som helst om heterosexualitet i läroboken och så fanns det en sida där det stod ”En lesbisk person är en kvinna som gillar en annan kvinna och en bög är en kille som gillar en annan kille” och i princip inget mer än det. Då kände jag, som är homosexuell, ”jaha, men asså va?”, berättar Rebecca.
– När vi var äldre kom en från RFSL och pratade i vår klass, det är ju i och för sig bra att de hyr in någon som kan, men jag tycker att de som ska undervisa i sex och samlevnad ska ha lika mycket kunskap om HBTQ som det heteronormativa. Lärare, och elever, måste lära sig att det inte är en speciell grej på sidan om, utan att det är samma sak.
Normativitet
För Rebecca gjorde sig det heteronormativa uppenbart igen när tjejerna i hennes klass skulle prova att trä på en kondom, vilket Rebecca vägrade då hon ansåg att hon inte skulle ha någon användning av den kunskapen eftersom hon gillar tjejer.
– Jag fick stå utanför klassrummet medan de andra tjejerna provade att trä på kondomerna. Då kände jag lite som att läraren projicerade sina åsikter på mig genom att antyda att det är så det ska vara och att det är något som alla ska göra någon gång i sitt liv, men det är inte alls så självklart.
Att tjejer förväntas att inte ligga runt, medan killar förväntas göra det, är också något som Rebecca uppfattar som normativt när det kommer till sex.
– Vi tjejer blir inte uppmuntrade till att bejaka vår sexualitet, medan killar blir det. Det tycker jag är dåligt då det skapar en obalans. Alla borde få bejaka sin sexualitet på samma villkor, det handlar om feminism och jämställdhet, förklarar Rebecca.
Myter och irritation
Genom tiderna har det florerat många påståenden kring sex och samlevnad. De flesta myterna har slagits hål på, men en del lever kvar.
– På sexualkunskapen fick vi lära oss att det var penetration som räknades som sex och om den så kallade mödomshinnan. Att du inte hade haft sex om den inte spruckit och det kunde den bara göra om man penetrerades av en penis. Jag minns att jag frågade en kompis om hen ansåg att jag aldrig hade haft sex även fast jag levt i flera lesbiska förhållanden och helt seriöst tyckte hen inte det.
– En sak som också gör mig irriterad är uppfattningen om att det gör ont första gången man har sex. Det ska inte behöva göra ont, inte ens första gången, menar Rebecca.
När det kommer till preventivmedel anser Rebecca att även där höll inte sexualundervisningen under hennes skolgång måttet. Det hon fick lära sig om var p-piller och kondomer, och att kondomer var det enda som skydda mot könssjukdomar.
– Det finns något som heter slicklapp, som säljs främst till lesbiska. Slicklappen skyddade mot könssjukdomar, men vi fick aldrig lära oss vad det var i skolan. Det hade varit väldigt bra att få veta eftersom även lesbiska kan få könssjukdomar.
För att sexualkunskapen ska bli bättre tycker Rebecca att lärarna borde få den kunskap de behöver i sin lärarutbildning för att kunna lära ut en tillfredsställande sexualkunskap och att lärarna inte ska göra en stor grej av det genom att vara nervösa, utan att de ska få alla att förstå att sex och samlevnad är något helt normalt.