Hade Linne nu, 250 år senare, gjort ett stopp efter den gamla landsvägen mellan de två norrbottniska städerna hade han kanske även kunnat få föra in i sina noteringar en växt "för vilken skuggan är behaglig och som uttröttas av solens brännande strålar".
Värna om beståndet
På en plats där Linne, som han uttrycker det, "träffas av stor myckenhet mygg, att de var att förundra. De voro såsom de uppfyllt hela luften", finns förmodligen en av de rikaste förekomsterna av guckusko i bygden, en av våra märkligaste växter. Här blommar årligen hundratals exemplar i klungor, tillsammans med sju andra upptäckta orkidearter.Av rädsla för att det snart är slut på den naturligt växande skogen, och i syfta att värna de vilda resterna kring orkideernas växtplats och de fantastiskt vackra blommorna, har Lena Vikberg, Rosvik, krävt att det området skall bli naturreservat.
- Det är ett 18 hektar stort skogsområde. Jag har väckt frågan om förvärv i kommunstyrelsen och vill att området, som ingår i Natura 2000, skall bli ett kommunalt naturreservat, berättar Lena Vikberg.
En miljon
Enligt Vikberg kommer ett förvärv av området att kosta omkring en miljon kronor.- Men länsstyrelsen har utfäst möjligheter att bidra med en halv miljon. Dessutom finns det en kommunal naturvårdsfond som kan bidra med 200 000 kronor. Sedan återstår det bara
300 000 att finansiera, konstaterar Lena Vikberg.
Området är en verklig naturupplevelse för den som finner fram, där man i en öppen dunge och med utsikt över en myr, ser guckuskon i stora bestånd efter en stig och spridda i grupper, närmast som på en blomsteräng. Orkiden växer mycket långsamt och det kan enligt uppgift ta tio år från det att den gror tills den börjar blomma för första gången.
Lena Vikberg skulle i likhet med versraderna i 1907 års upplaga av Läsebok för folkskolan kunna använda sig av dikten "Akta skogen! Krafter simma/ milt utur hans gröna gömma. Han är vänfast trygg/ och trogen/ Akta skogen!".
Det finns risker att de stora träden i omgivningarna kan falla i kommande avverkningar och att orkidebeståndet i skogsdjupet därmed försvinner.
Intresset är stort bland folk och många människor har redan hitat dit för att titta på de vackra, högresta orkideerna.