En förskola i framkant

Hållbarhet, klimatsmarta lösningar och miljötänk är nyckelord när den nya förskolan med tio avdelningar på Strömnäsbacken står klar hösten 2021.

Hösten 2021 ska Strömnäsbackens förskola med tio avdelningar stå klar. En förskola där hållbarhet, klimatsmarta lösningar och miljötänk är nyckelord. Hit flyttas förskolorna Skogsbacken, Cypressen och Munkbergas sju avdelningar.

Hösten 2021 ska Strömnäsbackens förskola med tio avdelningar stå klar. En förskola där hållbarhet, klimatsmarta lösningar och miljötänk är nyckelord. Hit flyttas förskolorna Skogsbacken, Cypressen och Munkbergas sju avdelningar.

Foto: MAF

Piteå2019-04-27 05:00

I området Strömnäsbacken börjar snart de första 16 villorna att byggas, men det finns planer för många fler. Samtidigt förses verksamhetsområdet Nötön/Renö med kommunalt vatten och avlopp vilket skapar möjlighet för fler året runt-boende.

När den nya förskolan står klar hösten 2021 så läggs tre befintliga förskolor, Skogsbacken, Cypressen och Munkberga med sammanlagt sju avdelningar, ner. Dessa hamnar på Strömnäsbackens förskola, som alltså har tio avdelningar.

– Nu kan vi samla alla i lokaler som är genomtänkta in i minsta detalj. Hållbarhet och miljötänk med barnens och verksamhetens behov i fokus, säger Louise Mörk (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Tio avdelningar på samma plats låter mycket, men så väl inomhus som utomhus är områdena uppdelade. Den 2 300 kvadratmeter stora förskolan delas in i 4+3+3 avdelningar med tre separata entréer och utemiljöer. Mitt i fastigheten finns gemensamma ytor som kök, matsal och personalutrymmen.

– Under processen har vi tagit hjälp av pedagogerna i syfte att få bästa tänkbara verksamhet, säger områdeschefen Elisabeth Fjällström.

– Barnens behov är i centrum. Mindre matsalar, möjlighet till avskilda ytor och trygga lokaler med möjlighet till uppsikt över barnen. Bra materialval och giftfritt, säger lokalstrategen Stefan Bengtsson.

I samarbete med Pite energi har moderna energilösningar tagits fram.

– Via fjärrvärme ska vi leverera både värme och kyla. Strömnäsbacken bli först med det, men i takt med varmare somrar hoppas vi kunna leverera samma sak till äldreboenden, skolor, kontor och affärslokaler, säger Daniel Eriksson, Pite energis chef för värme och kyla.

Dessutom förses en del av förskolans tak med solpaneler som väntas producera cirka 40 procent av förskolans behov.

Jonas Pettersson, teknikansvarig på fastighets- och serviceförvaltningen, ser den nya förskolan som ett tydligt steg i riktning mot hållbart byggande. Han berättar att projektet uppfyller åtta av 16 kriterier i miljöklassningssystemet Miljöbyggnad.

– Vi valde ut åtta kriterier, bland annat energi, materialval och inomhusmiljön. Exempelvis ligger energianvändningen 30 procent under Boverkets krav. Det känns spännande att bygga en förskola som ligger i framkant, säger Jonas Pettersson.

FAKTA

Strömnäsbackens förskola

Hösten 2021 ska förskolan med tio avdelningar vara klar.

Sju av dem kommer från Skogsbacken, Cypressen och Munkberga som läggs ner.

Hela bygget genomsyras av miljötänk och hållbarhet.

Miljövänlig fjärrvärme ska leverera klimatsmart värme och kyla.

340 kvadratmeter solpaneler på taket ska producera cirka 45 000 kilowattimmar.

KÄLLA: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!