Under sin riksdagstid väckte han fem egna motioner, bland annat om restitution av bensinskatt, inackorderingstillägg till skolelever och om skogsinstitut i Älvsbyn. Han ställde även en interpellation, om produktion av flerfamiljshus i Norrbotten. Hammarsten hade ett antal riksdagsuppdrag, bland annat som ledamot i särskilda utskottet.
Tillbaka på hemmaplan anförtroddes Hammarsten uppdraget som ordförande för SSU i Älvsbyn och för Piteå- och Älvsbykretsen. Han satt även en tid i SSUs förbundsstyrelse och under en kortare tid som ordförande i Älvsbyns arbetarekommun. Några år var
Erik Hammarsten ordförande i Älvsbyns fackliga centralorganisation
Innan Erik Hammarsten blev heltidsanställd kommunalpolitiker prövade han även andra försörjningskällor. Bland annat gjorde han inhopp inom tidningsmannabanan som expeditör hos Piteå-Tidningen i Älvsbyn och genom att även sälja Folket i Bild, som då var en seriös veckotidning.
Under sin kommunala tid i Älvsbyn hann Erik Hammarsten även vara ordförande i barnavårdsnämnden och skolstyrelsen
Mycket av utvecklingen i Älvsbyn under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet bär Hammarstens signatur.
Hammarstens uppdrag på såväl det kommunala planet som i riksdagen väckte uppseende, främst på grund av den ringa ålder han hade vid invalen.
1963 kom Erik Hammarsten med i landstingsfullmäktige för att senare väljas in i förvaltningsutskottet och sedan anförtros uppdraget som förvaltningsutskottets ordförande och landstingsråd. 1981 utsågs han till landshövding i Norrbotten, ett uppdrag som varade fram till bortgången i februari 1985.
Men Erik Hammarstens insatser för Norrbotten var långt fler, bland annat inom den norrbottniska basindustrin, länsarbetsnämnden och i ledningen för Konsum Norrbotten.
Kännetecknande för Erik Hammarsten var att han snabbt satte sig in i saker och ting. Hans formuleringskonst och slagfärdighet i debatterna gjorde honom till en fruktad motståndare. När Hammarsten väl tagit ställning var han väldigt angelägen att slåss in i det sista för sin åsikt, där han ofta visade kraftfull beslutsamhet i kontroversiella frågor.
Med sitt skarpsinne och sin breda intresseinriktning kom han att spela en viktig roll även när det gällde att övertyga de beslutande på riksplanet, speciellt i näringspolitiska frågor
1969 hävdade han uppfattningen att en sammanläggning av Piteå och Älvsbyn vore ett steg i förnuftig riktning. Han såg då en sådan utveckling som en första etapp på vägen mot en ny kommunbildning, Fyrstad, och erinrade då i diskussionerna att kommunsammanläggningen i Älvsbybygden, landskommunen och köpingen, var i hög rad nödvändig. Han såg då i kristallkulan en "stadsbildning" av hela Fyrkanten i syfte att skapa ett ekonomiskt attraktivt storstadsområde.
1949 gifte sig Erik Hammarsten med Maj Jansson (1927-2005) från Älvsbyn och blev far till barnen Jan, Per och Bo.
Tidigare avsnitt om historiska riksdagsmän: 11/1, 16/1, 18/1, 21/1, 23/1, 29/1, 30/1, 1/2, 6/2, 9/2, 12/2, 19/2, 28/2 och 6/3.