Det är inte utan viss förvirring man hittar till Luleå Praktiska Gymnasiums frisörkundmottagning, men väl där möts man av leenden. Inte minst från artonåriga Emilia Nyström – sedan måndagen har det med säkerhet varit svårt att vinkla ned mungiporna. Det var nämligen då hon fick beskedet att hon var finalist i Frisörföretagarnas tävling Årets Frisör, i kategorin Årets Elev.
– Jag började lipa och ringa runt till alla jag kände. Jag kan verkligen inte fatta att det har hänt, att jag är en av de fyra bästa i Sverige, säger en minst sagt glad Emilia.
Gillar extremt
Tävlingen går ut på att göra en frisyr och färgning på en modell, fotografera denna och skicka in sitt bidrag till bransch- och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna. Redan på höstlovet skred Emilia till verket – kanske inte jättekonstigt med tanke på att hon velat tävla sedan hon började gymnasiet för nästan tre år sedan.
– Vi höll på från nio på morgonen till tio på kvällen. Juryn bedömer ens klippteknik, färg och styling så helheten är väldigt viktig. Jag fick hjälp av en kompis som sminkade, och Magnus Sundström fotograferade. Jag hade eld som tema, så ingenting skulle vara prydligt, det skulle vara eld. Jag satsade på enkla kläder också, så att fokus skulle ligga på håret, förklarar Emilia.
Inför fotograferingen tittade hon på mycket bilder för att hitta inspiration, även om det hela tiden var väldigt viktigt att göra någonting eget.
– Jag vill inte att det jag gör ska se ut som någonting någon annan gjort. Jag hade en väldigt klar bild av hur det skulle se ut, jag ville göra en svinrygg, men sen ändrades den bilden under arbetets gång, jag kom på mycket på plats. Men jag visste helat tiden att det skulle vara extremt. Jag gillar extremt.
Praktik betyder mycket
Emilia går en lärlingsutbildning, vilket innebär att hon har mer praktik än andra praktiska utbildningar. Två dagar i veckan är hon ute på praktik, två dagar har hon vanliga teoretiska lektioner och en dag i veckan har hennes klass frisörlektion och kundmottagning. Själv praktiserar hon på Hårstudion i Piteå, och värdesätter verkligen sin tid där.
– Jag får så mycket feedback av mina arbetskamrater, jag kan fråga om råd men får samtidigt utföra samma arbetsuppgifter som de får. Och övningen ger verkligen färdighet, menar hon. Det var också salongen som hjälpte henne med lokal och verktyg inför tävlingen. Skolan hjälpte i sin tur till med betalning av tävlingsavgiften.
Utveckla inför finalen
Den sjunde mars bär det av till Stockholm för final i Årets Frisör tillsammans med de tre andra finalisterna. Tävlingen kommer gå ut på att återskapa looken i tävlingsbidraget, inför publik och under tidspress. Juryn kommer därefter bedöma 50 procent utifrån bidraget och 50 procent utifrån prestationen på plats.
– Jag ska jobba hårt innan för att hitta ett sätt att utveckla frisyren, göra den ännu bättre. Jag vill såklart vinna, men jag ser det också som en stor möjlighet att få fara dit, visa att jag finns och att bara ta livets chans.