I filmen åker Emil Hansius, som driver en Youtubekanal med över 350 000 prenumeranter, runt till unga entreprenörer och mathantverkare i norra Sverige som bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion genom sitt företagande.
– Det har varit ett intressant projekt som fokuserar på att visa och värna det fina utbudet vi har i Norrbotten. Jag har haft äran att träffa duktiga matproducenter, både små och stora, allt från renskötare till äggproducenter, säger han.
Emil Hansius berättar att han vill lyfta fram Piteå och Norrbotten så mycket som han kan.
– Jag vill sälja in Norrbotten som det fantastiska län det är. Vi blir lätt lite hemmablinda här uppe men Norrbotten har så mycket mer än vad folk tror.
Filmen avrundas med en middag på Pensionatet i Piteå med norrländska tapas baserade på råvaror från de medverkande producenterna som Emil Hansius besökte.
– Det roligaste har varit att få åka ut och träffa folk och det har varit superintressant att få träffa eldsjälar som brinner för det de gör, säger Emil Hansius.
Producent för filmen är Li Skarin på Massa Media i Piteå som tillsammans med Frida Bodin och Emma Borgeryd utformade idén.
– Vi började under pandemin så vi har hållit på rätt så länge. Initiativet kom från Frida och Emma som är väldigt engagerade inom hållbarhetsfrågor. Vi träffades och idén om att göra en film om unga som stod i deras situation, att antingen vara generationstagare eller bara ung och entreprenör inom matproduktion föddes, säger Li Skarin.
De aktörer som medverkar i filmen är Polarbröd, Klöverbergsgården, Skatauddens Lantgård, BeeAtWork samt renskötaren Hilda Granberg vid Östra Kikkajaur sameby. Kocken och matinspiratören Sara Dupuich medverkar också i filmen.
– Att samla ihop och lyfta fram dessa duktiga aktörer som vill så mycket har varit väldigt roligt, man får inte glömma att det är en hård bransch som de jobbar i. Det var ett fint initiativ av Emma och Frida och det känns jättekul att vi har skapat den här filmen, säger Li Skarin.