Pengarna går till projekt för att öka kunskapen om internbelastning av fosfor i sjöar och kustvatten samt om återföring av näringsämnen.
Satsningen pågår i tre år, 2018-2020, och är en del av regeringens satsning Rent hav.
Övergödning orsakar försämrad vattenkvalitet och i förlängningen även syrebrist. Långvarigt förhöjd näringstillförsel från landbaserade källor är den främsta orsaken till övergödning generellt. Lokalt kan läckage av fosfor från sjö- och havsbottnar, så kallad internbelastning, vara en källa för betydande påverkan.
– Förhöjd internbelastning kallas ofta för ”gamla synder” då det är resultatet av långvarigt förhöjt läckage av fosfor till vattenmiljön. Vi behöver kartlägga omfattningen av internbelastning, både på regional och nationell nivå, och flera av de åtgärder som föreslås för att minska den är fortfarande på försöksstadiet, säger Robert Almstrand på HaV.
Bidragen som nu betalas ut ska bidra till ökad kunskap om bland annat internbelastningens omfattning i insjöar och kustvatten.
Länsstyrelsen Örebro får största summan, 4,5 miljoner kronor, till projektet ”Från Skåne till Norrbotten: Identifiering av sjöar med förhöjd internbelastning”. Hitta de övergödda sjöar i Sverige där förhöjd internbelastning är en betydande påverkanskälla. Genom utökad miljöövervakning av utvalda sjöar i hela Sverige bidra till det dataunderlag som behövs för att vidareutveckla och utvärdera verktyg för identifiering av sjöar med förhöjd internbelastning.