Elpriset skjuter i höjden i sommar

Torrt väder och höga råvarupriser gör att elpriset pressas uppåt. Det volymavvägda priset för juni var 70 procent högre än förra året.

Anders Ådemo uppmanar oroliga kunder att ringa Pite energis kundtjänst. (Arkivbild)

Anders Ådemo uppmanar oroliga kunder att ringa Pite energis kundtjänst. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2018-07-11 20:27

Den hydrologiska balansen i de nordiska magasinen ligger fortfarande på normala nivåer, men det torra vädret gör att läget successivt försämras eftersom magasinen inte fylls på i normal takt.

Samtidigt har priset på kol stigit på världsmarknaden – vilket också slår mot det svenska elpriset som väntas ligga runt 50 öre per kilowattimme i sommar.

– Det är ganska många faktorer när man börjar titta på det. Framför allt är det en låg produktion på både vind och vatten. Det har varit torrt väder vilket har gjort att det har kommit lite vatten i systemet, säger Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi.

– Stigande priser på kol, olja och gas påverkar också elprisutvecklingen, fortsätter han.

Andra kvartalets elpris var 40 procent högre än förra året och det volymavvägda priset för juni var 70 procent högre än samma månad i fjol. Ska priset sjunka kan det krävas sämre väder och mer vind.

– Det är tillgång och efterfrågan. Ju mer produktion man har i systemen desto mer påverkas priset nedåt, vilket är positivt för kunden, säger Anders Ådemo.

Vindkraft är i dag närmare 15 procent av hela Sveriges elproduktion och under sommaren är andelen ännu större.

När elproduktionen i landet går ner tvingas Sverige importera el som producerats av kolkraft i bland annat Finland och Danmark. En prishöjare i och med dagens kolpris.

Priset på utsläppsrätter påverkar också elpriset. EU-systemet för handel med utsläppsrätter syftar till att minska utsläppen av växthusgaser. Idag ingår cirka 13 000 europeiska anläggningar i systemet, varav cirka 750 finns i Sverige. Många anläggningar finns inom energiintensiv industri och energiproduktion.

För att få släppa ut växthusgaser måste deltagarna i systemet ha giltigt tillstånd med tillhörande övervakningsplan samt utsläppsrätter. Varje utsläppsrätt ger rätt att släppa ut motsvarande ett ton koldioxidekvivalenter.

Priserna påverkar dock bara elkunder med rörliga avtal, menar Anders Ådemo.

– Generellt sett om man ser till hela Sverige så har de flesta kunderna rörligt elavtal. I Piteå är det något lägre, det är många som har fastprisavtal. Fördelen med fastprisavtal är att kunden inte berörs av det som händer på elmarknaden utan de har sitt pris som man har tecknat tidigare, säger han.

En ljusglimt bland elräkningarna är den något tacksamma tajmingen.

– Det som är positivt ur ett kundperspektiv just nu är att de flesta har en låg elförbrukning. Man använder ju väldigt lite el den här tiden på året. Förra gången priset var högt var det mitt i vintern, och då använder man ju mer el, säger Anders Ådemo.

Han uppmanar dock oroliga kunder att höra av sig.

– Känner man en oro är det bara ringa vår kundtjänst så hjälper vi till med rådgivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!