Elpriset sjunker efter regnperiod

Den torra sommaren har pressat upp elpriset till en relativt hög nivå. Efter de senaste dagarnas regn har dock trenden vänt. Några dramatiska pristoppar är inte att vänta.

Anders Ådemo, marknadschef vid Pite energi, uppmanar utsatta kunder att kontakta Pite energi om de känner sig oroliga. (Arkivbild)

Anders Ådemo, marknadschef vid Pite energi, uppmanar utsatta kunder att kontakta Pite energi om de känner sig oroliga. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

PITEÅ2019-08-16 17:44

I juli ifjol låg elpriset på 65 öre per kilowattimme. Den högsta juli-nivån på tio år. Huvudanledningen till pristoppen var torka med vattenbrist i magasinen som följd.

Pite energi som förser många Piteåbor med el, handlar bara med förnyelsebar energi som kommer från vind och sol men framför allt från vatten.

– Elpriset är väldigt väderberoende och under den torra sommaren har priset stigit, säger Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi.

De senaste dagarnas regn, med nederbörd på rätt ställen, har gjort att underskottet i vattenmagasinen minskat och prisuppgången stannat av.

– Den uppåtgående trenden har vänt och planat ut, säger Anders Ådemo, som inte tror på några större prisstegringar den närmaste tiden.

– Det är alltid en utmaning att sia om framtiden. Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan och när tillgången är god och vädret är varmt sjunker priset. Om tillgången är dålig och det blir kallt kan priset stiga.

Vad som påverkar elpriset, hur förbrukningen ser ut och hur den enskilde konsumenten bör tänka då det kommer till att teckna elavtal, är komplext och i allra högsta grad individuellt. Enligt Anders Ådemo är fördelningen jämn mellan rörligt och fast elavtal.

– Vilket avtal man väljer beror bland annat på hur riskbenägen man är, säger marknadschefen som uppmanar folk att höra av sig om man har frågor.

Bristen på nederbörd har också lett till vattenbrist i landets grundvattenmagasin, som till exempel förser fastighetsägare med vatten via brunnar.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, som i samarbete med SMHI publicerar risk för vattenbrist. ”Avsevärt mycket mer regn än normalt behövs för att få en normal grundvattensituation.” skriver SMHI i rapport för vecka 33.

Grundvattennivåerna i Norrbotten beskrivs vara under det normala i små magasin och mycket under det normala i stora magasin i östra delarna av länet.

David Eveborn, hydrogeolog på SGU, beskriver grundvattennivåerna i norr som låga, men inte extremt låga.

Vattenbrist och brunnar som sinar är en konsekvens om grundvattennivåerna sjunker.

– För till exempel lantbruk som är beroende av vatten från egna brunnar är det viktigt att hålla koll på läget. När flera hushåll är knutna till samma brunn och vattnet börjar tryta är det viktigt att alla känner till det i god tid och kanske avstår från att vattna gräsmattan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!