Rekordhöjning av elpriset i norr

På fredagen höjdes elpriset i norr från 43 öre till 120 öre/kWh. En ökning med 179 procent. "Har man rörligt pris kan det vara bra att se över sin elförbrukning", säger Per Larsson på Vattenfall.

På fredagen ökade elpriset i norr med 179 procent till 120 öre per kWh. Orsaken är bland annat att vattenkraften går på halvfart i väntan på isläggningen. (Arkivbild)

På fredagen ökade elpriset i norr med 179 procent till 120 öre per kWh. Orsaken är bland annat att vattenkraften går på halvfart i väntan på isläggningen. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2021-11-26 16:41

Spotpriserna på den nordiska elbörsen ökade i hela landet på fredagen. I södra Sverige, där elpriset generellt är högre än i norr, steg priset till 165 öre per kWh, en ökning med knappt 57 procent. Ökningen i norr är betydligt mer dramatisk med hela 179 procent.

En orsak till höjningen i norr är att vattenkraften för tillfället går på halvfart i väntan på isläggning i Lule älv, Skellefte älv och Ume älv. Isläggning vid kraftstationerna är något som genomförs varje år inför vintern.

– Det som är speciellt i år är att kapaciteten dras ner i alla tre älvar samtidigt vilket ger en kraftig begränsning av den totala kapaciteten, säger Per Larsson, ansvarig för produktionsledningen för Vattenfall i Norden.

Att Vattenfall och andra kraftbolag väljer att genomföra isläggningen i alla tre älvar samtidigt beror på att kylan nu kommit och skapar goda förutsättningar för isbildningen.

Andra faktorer som påverkar det höga elpriset är att vindkraften producerar mindre på grund av att det blåst lite på sistone och att kylan gör att elbehovet ökar.

När man kan vänta sig att elpriset vänder neråt igen vill Per Larsson inte spekulera om, det beror på vädret och förutsättningarna för isen att lägga sig. 

– När ett stabilt istäcke är på plats görs en kontrollerad ökning av tappningen i älven så att man kommer tillbaka till normal produktionskapacitet utan att riskera att isen bryts sönder.

Vad är ditt råd till nervösa elkunder?

– Har man rörligt avtal kan det vara bra att se över sin förbrukning, inte använda så mycket varmvatten och kanske sänka inomhustemperaturen lite grann.

Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi, konstaterar att det varit stora variationer i elpriset den senaste tiden.

– Förra veckan var det väldigt låga elpriser med under 10 öre vissa tider, idag kostar elen 150 öre vissa tider på dygnet. Kraftiga svängningar i elpriset är "det nya normala". Har man rörligt avtal bör man vara medveten om de här svängningarna och att det kommer fortsätta att vara så här.

Även han råder konsumenter med rörligt avtal att anpassa sin elförbrukning utifrån hur priset varierar.

– Ett tips är att ladda ner Pite energis app där man får koll på alla kostnader kopplade till sitt elavtal. Har man timavtal kan man följa elpriset över dygnet och se när det exempelvis kan vara smart att ladda elbilen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!