Elnätet ska klara omställningen

Infrastrukturen sätts på prov när allt fler skaffar elbil. Men Pite energi står väl rustade. "Det finns en överkapacitet", säger Jörgen Andersson Strand.

Utanför Pite energi finns både snabbladdare och semisnabbladdare. Men det är väl dyrt för privatpersoner.

Utanför Pite energi finns både snabbladdare och semisnabbladdare. Men det är väl dyrt för privatpersoner.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-03-27 17:00

Antalet rena elbilar och laddhybrider ökar i rekordfart. I februari utgjorde de 12 procent av nyregistreringarna – nästan en dubblering jämfört med samma månad förra året. Piteå är inget undantag.

– Det ökar och jag tror att det kommer öka ganska markant under de närmsta tre åren, säger Jörgen Andersson Strand, elnätschef på Pite energi, som säljer allt fler laddboxar till privatpersoner.

Hans uppgift är bland annat att se till att nätet klarar av övergången när allt fler ska tanka elbilarna hemma. Där står Pite energi väl rustade enligt Jörgen Andersson Strand.

– Det går absolut att ansluta många fler laddstationer. Eftersom de flesta har gått över från eluppvärmda villor till fjärrvärme finns det en överkapacitet i nätet. I förlängningen kan det självklart bli så att vi måste göra åtgärder men inte inom överskådlig tid.

Går det säga hur många fler elbilar som nätet klarar av?

– Nej, det går inte säga. Det beror också helt på var det är någonstans. Det är en väldigt stor skillnad om det är i Långträsk eller centrum.

Om flera hushåll i ett kvarter skulle börja ladda elbilar så kan det bli aktuellt att byta transformatorn. Men det ser Jörgen Andersson Strand inte som något problem.

– Det är lätt för att oss att byta och det gör vi också med jämna mellanrum när det blir ett nytt bostadsområde eller byggs fler villor.

Kommer strömmen bli dyrare om allt fler ska ha elbilar?

– Om efterfrågan skulle bli jättestor och utbudet lågt så påverkar det så klart priserna. Det är svårt att säga hur framtiden kommer att se ut. Mycket handlar om hur det går att hitta lagringslösningar från den förnyelsebara produktion som väntas ersätta kärnkraften.

Jörgen Andersson Strand var på en stor energikonferens förra veckan och där diskuterades inte om strömmen kommer att räcka om alla ska köra elbilar. Den stora snackisen var istället industrins omställning.

– Industrierna försöker lösa miljöproblemen genom att elektrifiera sina processer och det skapar stora utmaningar. Om till exempel SSAB skulle gå från att använda koks till att använda väte i kombination med el så blir det ett enormt behov av energi och effekt.

Däremot diskuterades elektrifieringen av lastbilarna som kommer kräva stora effekter.

– 2035 spår branschen att batterierna kommer att vara så lätta och kostnaden så låg att de slår ut fossildrivna alternativ. Då måste infrastrukturen finnas på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om