Ellen Liljekvist bor växelvis hos sin pappa i Rosvik och sin mamma i Öjebyn. När hon började förskoleklass på skolan i Rosvik beviljade Piteå kommun henne skolskjuts med taxi på morgonen när hon bor hos sin mamma.
Men när hon skulle åka hem ansåg kommunen att hon kunde gå till busshållplatsen och åka buss till Öjebyn.
– De säger att det är vårdnadshavarens ansvar att se till att barnen kommer på bussen men om jag är på jobbet inne i stan, hur ska jag kunna göra det? Hennes pappa jobbar eftermiddag och kan inte heller följa henne, säger mamman Maria Liljekvist.
Föräldrarna överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Ellen måste vänta drygt 50 minuter på bussen, alternativt skynda sig till bussen som går 12 minuter efter skolan slutar. Maria Liljekvist anser inte att hennes sexåriga dotter kan stå vid busshållplatsen och passa tider eftersom hon inte har lärt sig klockan eller att läsa.
– Om jag säger att hon ska cykla på sidan av vägen så cyklar hon mitt i vägen. Att gå själv till bussen och vänta på den är ett stort ansvar att lägga på en sexåring som inte har trafikmognad.
Barn- och utbildningsnämnden i Piteå anser inte att trafikförhållandena är sådana att Ellen ska beviljas skolskjuts med taxi på eftermiddagarna då hon behöver gå 100 meter efter Fassvägen som har belysning och hastighetsbegränsningen 30 km/h. Sedan ska hon korsa Trundövägen vid ett upphöjt övergångsställe med belysning för att sedan gå i cirka 550 meter efter en gång- och cykelväg innan hon behöver gå över ett belyst övergångsställe för att ta sig till busshållplatsen.
"Med hänsyn till Ellens låga ålder får det anses ingå i det vanliga föräldraansvaret att följa henne till busshållplatsen", skriver nämnden.
Förvaltningsrätten gör däremot en helt annat bedömning och i ett beslut från den 14 december beviljas Ellen skolskjuts med taxi resten av läsåret.
"Detta bör gälla omedelbart eftersom saken annars riskerar att bli helt eller delvis överspelad innan domen vinner laga kraft".
Förvaltningsrätten anser inte att det ingår i det normala föräldraansvaret att följa sitt barn från skolan till busshållplatsen. De håller däremot med kommunen om att sträckan på 650 meter inte är särskilt farlig för ett barn som uppnått en tillräcklig trafikmognad.
"Ellen är emellertid bara 6 år. Barn i hennes ålder kan generellt sett inte anses ha uppnått en tillräcklig trafikmognad för att vistas själv i trafiken. Förvaltningsrätten bedömer att det inte är rimligt att Ellen själv ska gå totalt 650 meter, varav 100 meter utan gångbana, korsa två vägar och lyckas passa busstiderna".
Ellens mamma är glad, men hon vågar inte jubla.
– Det står i domen att det ska gälla omedelbart, men jag har kontaktat både Piteå taxi och kommun, utan att få något besked vad som gäller.
Under höstterminen har Maria Liljekvist löst problemet genom att Ellens farmor mött upp henne efter skolan varje dag och följt henne till bussen. Men det tycker inte mamman är en hållbar lösning.
– Det är bara tur att hon har en farmor som kan följa henne. Annars vet jag inte hur vi hade gjort. Men det är ju inget man kan ta för givet.
Hur ser du på att Piteå kommun överväger att överklaga domen till kammarrätten?
– Det känns som ett stort mål mot en liten människa, kan hon inte få åka taxi ett halvår? Innan deras besked kommer är ju vårterminen kanske slut.