Leon stängde av bergvärmen och började elda

Elkostnaden för huset steg från 30 kronor per dag till över 300 kronor per dag. Då beslutade Leon Bollerup att stänga av bergvärmen och bara elda i braskaminen. "Risken är att folk måste gå från sina hem", säger han.

Leon Bollerup, här med sonen Tristan, stängde av bergvärmen och började elda i braskaminen när elpriserna skenade.

Leon Bollerup, här med sonen Tristan, stängde av bergvärmen och började elda i braskaminen när elpriserna skenade.

Foto: Privat

Piteå2022-12-04 18:45

I början av november betalade Leon Bollerup och hans familj mellan 30 och 40 kronor per dag i elkostnad för sin villa i Djupviken. När priset för el skenade till över fem kronor kilowattimmen blev kostnaden det tiodubbla.

– I torsdags betalade vi 6 kronor och 30 öre. Om vi ska köra bergvärme betalar vi omkring 320 kronor dygnet. Det blir en elräkning på 10 000 i månaden, säger han.

För att mildra smällen har Leon Bollerup stängt av värmen till elementen för att i stället bara elda i braskaminen.

– Vi använder bara bergvärmepumpen till att generera varmvatten till att duscha. Ändå så landade elräkningen på 196 kronor i onsdags. Då förbrukar vi bara 35 kilowattimmar. Det är inte mycket för ett hus på 160 kvadratmeter med en familj med två vuxna och två barn.

undefined
Elpriset är rekordhögt och extremkylan har inte kommit än. Leon Bollerup är orolig vad som händer när Oskarshamns ena reaktor stängs av. (Arkivbild)

Leon Bollerup tror inte att alla har hunnit förstå vilka stora konsekvenser elpriserna kommer att få på elräkningen.

– Min mamma från Danmark som kommer på besök i december fick en elräkning på 15 000 danska kronor förra månaden. Det kan bli samma här. Om vi ser priset som det nya normala, som när dieselpriserna gick från 13 till 26 kronor, förstör det möjligheten att bo kvar i Norrbotten och ingen politiker verkar vilja göra något åt det.

Du tror inte att det höga elpriset bara är en kortvarig tillfällighet?

– Jag tror att det vi ser nu bara är början. Snart kommer en köldsmocka och nästa helg stängs Oskarshamns ena reaktor ned. Jag är rädd att vi kanske kommer få se elpriser på 10 till 12 kronor per kilowatt. Folk kommer att få ta från sina sparkonton för att betala elräkningarna i januari. Andra kanske tvingas gå till banken och låna medan vissa som ligger på gränsen kan tvingas lämna sina hem om det här fortsätter. Det är närmast absurt.

undefined
Under torsdagen var snittpriset för el 545 öre per kilowattimme, det högsta någonsin i norra Sverige.

Elpriserna sätts av den nordiska elbörsen Nordpool och Leon Bollerup ifrågasätter de förklaringar om priserna som hörts i debatten.

– Vi producerar lika mycket el i Norrbotten i dag som vi gjorde för tre veckor sedan. Vi har ingen ökad förbrukning här. Isläggningen är över nu. I stället säger man att elen är dyr för att vindkraften står still, men då borde vi haft dyr el innan Markbygden. Det hade vi inte. 

Vad tycker du borde göras åt de höga elpriserna?

– Vi har en modell som inte fungerar och politikerna måste snabbt reglera om hela elmarknaden. Att prissätta elen utifrån dyraste producerad kilowattimme går inte. Vi kan inte leva i ett samhälle där staten måste ge folk pengar tillbaka för att de ska ha råd att överleva.

Utöver att elpriserna slår hårt mot hushållen ser Leon Bollerup andra svåra konsekvenser på sikt.

– Anställda kommer att gå till sina jobb och kräva högre löner för att kunna betala räkningarna. Då måste företagen höja priserna mot sina kunder ännu mer. Det blir en ond spiral där vi eldar på inflationen ännu mer. Effekterna kommer bli skadliga för Sverige.

Företagen har planer på att investera 1100 miljarder kronor i norra Sverige för att klara klimatkrisen. Leon Bollerup ställer sig frågande till hur det ska gå med dagens elpriser.

– Hur ska H2 Green Steel i Boden kunna öppna sitt stålverk med de här elpriserna? Vi uppmanas alla att köpa elbilar för att rädda klimatet men snart är det billigare att köra dieselbil igen. Nej, det här är ett hot mot den gröna omställningen och alla arbetstillfällen som det talas om här uppe. 

Elbörsen Nord Pool

Sedan 1990-talet har Sverige, Norge, Finland och Danmark en gemensam elmarknad där priserna sätts på elbörsen Nord Pool.

Elpriset varierar från timme till timme och fastställs via auktionshandel ett dygn i förväg. Priset avgörs av mixen av el som finns tillgänglig och hur mycket el leverantörerna behöver köpa in för att fylla sina kunders behov. Om efterfrågan är hög och en stor del av elen behöver komma från energislag med en hög produktionskostnad blir elpriset högre.

Källa: Vattenfall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!