Viktor Brännmark ny vd för Elpex

Efter avslutad skidkarriär planerade Viktor Brännmark att plugga till polis. Men de planerna pausades när han fick erbjudande om att bli Elpex nya vd. ”Det känns fantastiskt kul att få förtroendet”, säger han.

Före detta elitskidåkaren Viktor Brännmark är ny vd för rullskidmärket Elpex.

Före detta elitskidåkaren Viktor Brännmark är ny vd för rullskidmärket Elpex.

Foto: Elpex AB/Pressbild

Piteå2024-07-08 20:30

Som tolvåring fick Viktor Brännmark ett par Elpex-rullskidor och sedan dess har elitskidåkaren från Älvsbyn stått på dem. Nu är han sedan 3 juli vd för varumärket.

– Det känns lite läskigt att ta över rollen. Jag har inte gjort någonting liknande tidigare och nu ska jag vara vd. Men det känns fantastiskt kul att få det förtroendet, säger Brännmark.

undefined
"Det var inte det jag förväntade mig, men jag sa ja direkt", säger Viktor Brännmark.

De nya delägarna är Brännmark tillsammans med gymnasiekompisen Jonas Pettersson, som driver Piteortens chark, Johan Westerlund, vallachef Piteå Elit, samt Sammy Pergament och Fredrik Högberg, som driver affärsutvecklings- och investeringsbolaget Row. Den tidigare vd:n, Johan Öberg, känner sig trygg med överlämningen:

– Det känns riktigt bra, konstellationen är otroligt stark, med Viktor i spetsen och de kompletterande drivkrafterna runt honom. Det är unga, hungriga grabbar och skidåkarna har ju ett enormt pannben, så de är duktiga på att jobba disciplinerat och strukturerat, säger han.

undefined
Elpex nya delägare från vänster: Sammy Pergament, Jonas Pettersson, Viktor Brännmark och Fredrik Högberg. Ej på bild: Johan Westerlund.

Brännmark ser på samma sätt fördelen med att komma från idrottsvärlden, där han är van att jobba mot ett mål utan att ge upp, och hitta lösningar när problem uppstår.

– Det är väl därför jag fick förfrågan, jag är ju helt grön på det här egentligen, säger Brännmark. 

Planen var att Viktor Brännmark skulle studera till polis i höst, då intresset för att bli hundförare väcktes efter han i två års tid varit fodervärd åt en schäfer som skolats till polishund. Men den tanken fick läggas åt sidan när kompisen Jonas Pettersson kontaktade honom.

– Det var inte det jag förväntade mig när han ringde, men jag sa ja direkt. Det känns helt rätt. Jag är fortfarande fräsch i branschen med jättemycket kontakter i skidvärlden och jag tränade hela förra sommaren på den här produkten, så det passar väldigt bra i tid, säger Brännmark.

Finns intresset av polisyrket kvar?

– Jag stänger inte den dörren, polis kan jag söka flera år framåt. Samtidigt skulle jag verkligen vilja använda den här glöden jag haft innan medan jag fortfarande har en fot in i skidvärlden, säger Viktor Brännmark.

Johan Öberg, som varit vd sedan 2011, kommer nu fokusera fullt ut på billackering och spannmätningsmaskiner. 

– Det är bra att det kommer in lite passion och glöd. Jag har inte längre engagemanget för rullskidorna och då är det bättre att sälja bort och låta någon taggad ta över. En otroligt rolig resa har det varit, men även den har sitt slut. När man inte längre känner att man brinner lika mycket för det, då är det dags att avrunda, medan det finns nåt att avrunda, säger Öberg.  

undefined
"Det är bra att det kommer in lite passion och glöd", säger Johan Öberg, förre detta vd för Elpex.

Verksamheterna kommer att dela byggnad i Öjebyn, och Viktor Brännmark beskriver det som tryggt att ha Johan Öberg vägg i vägg. Brännmark ser nu fram emot att testa något nytt.   

– Det ska bli kul att komma ut i arbetslivet på riktigt, och använda den målmedvetenheten jag haft i elitidrotten till att driva ett företag. Det är kul att vara på andra sidan. Jag har använt produkterna som utövare i tjugo år, så det ska bli kul att sköta utvecklingen, prata med idrottare och se vad vi kan förbättra, säger han.   

På frågan vad han ser fram emot att se från de nya ägarnas håll, svarar Öberg:  

– Jag ser det egentligen redan, det här drivet.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!