Ett av elevkårens ansvarsområden är att arbeta med skolkatalogen och skolfoton. Ändå togs beslutet helt ovanför elevkårens huvud utan att de fick möjlighet att komma med förslag och input från elevernas håll.
– De pratade bara med en enda person från elevkåren och sa att så här blir det. Sen har vi som inte var med frågat varför beslutet togs. Det är jättemånga elever som är upprörda över att katalogen slopas. Jag får förklara gång på gång att det inte är vi som har bestämt det. Vore det upp till oss så skulle den vara kvar, säger Alexandra Vesterlund, ordförande i Elevkåren på Strömbacka.
Känner du igen att vissa kanske tycker att det är bra att slippa fotograferas?
– Jag har inte hört att någon skulle tycka att det är skönt att de slopar skolfotot men många har varit upprörda över det, säger Alexandra Vesterlund.
Elevkåren tycker att ledningen på Strömbacka kunde ha skött det annorlunda och att det borde finnas andra sätt än att bara skrota katalogen helt och hållet.
– De tar bort den för att de anser att det är en utsatthetsgrej, att elever känner sig tvingade att vara med. De kunde varit tydliga med att skolfotot inte är ett tvång. Då kanske vi kunna ha kvar den? Skolkatalogen är en rolig grej att ha i framtiden, även om inte alla är med. Vi ska strida för att få någon slags kompromiss och behålla den, säger Alexandra Vesterlund.
Hur tänker ni att man kan kompromissa?
– Man kan tänka sig till exempel att medieeleverna, eller elever som är intresserade av fotografering tar alla skolfoton och trycker upp exemplar till de elever som beställer. Tror inte det skulle bli en negativ inställning till att ordna något sånt. Vi har några såna idéer som vi brainstormat fram för att få behålla skolkatalogen, säger Alexandra Vesterlund.
Elevkåren kommer att ha ett möte med skolledningen under våren. Något datum är inte bestämt ännu men nu arbetar man med att komma med argument och idéer för att kunna behålla skolkatalogen eller komma fram till någon slags kompromiss.
– Vi kanske startar upp ett utskott i elevkåren som får jobba med det här. Det är särskilt viktigt att treorna får sina bilder. I ettan och tvåan är det mer vanliga bilder men i just trean så har det blivit tradition att man tar spexbilder. Det kan ju vara en kul grej att ta fram och titta på om 20 år, säger Alexandra Vesterlund.