– Det är inte bra med den här utvecklingen, vi har sett att unga mår allt sämre under ett par år nu, säger Elice Ökvist som ser allvarligt på problemet.
Piteå kommun har också agerat och satsar nu totalt 1,2 miljoner kronor under två års tid för att jobba med projektet SAM – samverka, agera, motivera. Detta tillsammans med Region Norrbotten som också satsar 1,2 miljoner kronor.
Projektet handlar om att förebygga ohälsa hos barn- och unga i Piteå kommun och tar ett helhetsgrepp på frågan.
Bakgrunden till att projektet startade var den ökade psykiska ohälsan och de ökade självmordstalen bland unga i Norrbotten.
Varför mår unga inte bra i dag?
Elice Ökvist, är noga med att poängtera att hon inte har fakta som stödjer hennes teorier, utan den bild hon har kommer utifrån de signaler hon fått från personalen vid Elevhälsan samt egna kontakter med unga.
– Det är så mycket krav på unga i dag, de ska se ut på ett speciellt sätt - vara snygga och vackra och vara på ett speciellt sätt – duktiga och kunniga. Samtidigt förmedlar vi från vuxenvärlden en bild av att "du duger inte som du är".
Hon menar att unga i dag hela tiden också ställs inför en mängd val de behöver göra.
– Ungdomar behöver tydliga och trygga föräldrar som både lyssnar och sätter gränser. Trygga föräldrar ger trygga ungdomar, men samtidigt är också många vuxna villrådiga i dag och behöver stöd i sin föräldraroll.