Bilden av att barn och unga mår allt sämre bekräftas i flera olika rapporter. Enligt den nya skollagen som träder i kraft i dag skärps elevhälsans hälsofrämjande roll.
Tvingas till anpassning
Akademikerförbundet SSR gick i början av juni med en debattartikel som publicerades i ett flertal svenska medier. De understryker tillgången på kuratorer och andra psykosociala stöd som viktiga för elevhälsan. De skriver att "Det är därför vi med förvåning konstaterar att vissa kommuner till exempel Sundsvall och Piteå struntar i skollagens intentioner och i stället skär ner på antalet kuratorer".
Gymnasiechef Eva Lindbäck menar att problemställningen är felformulerad.
- Strömbackaskolan har i dagsläget cirka 1500 elever. Inom fem år beräknas elevantalet vara nere vid omkring 1200, vilket tvingar skolan till anpassa sin organisation, säger hon.
"Förståelse"
På gymnasieskolan finns i dagsläget fem kuratorer. Till hösten kommer en heltidstjänst i stället bli en deltidstjänst när en av de nuvarande kuratorerna pensioneras.
- Skollagen ställer hårda krav på alla inom skolan. Jag har förståelse för yrkesgrupper som har ont om tid men vi som är satta att leda har också ansvar för att klara av arbetet med de medel vi har, säger Lindbäck.
Anmälningar ökar
Enligt Skolinspektionen har antalet anmälningar om kränkande behandlingar ökat med 80 procent på ett år. I Piteås skolor anmäldes under förra året totalt elva fall av kränkande behandlingar. Nya lagen ställer krav på hur skolor ska agera när sådana anmäls.
- All personal omkring eleverna deltar i arbetet mot kränkande behandlingar. Det ingår i vårt arbete, säger Eva Lindbäck.