Café Zenith har halverat sin försäljning

Piteå Folketshus-förenings verksamhetschef Ola Edeblom har tvingats säga upp personal. Han är bekymrad över att Café Zenith går så pass mycket back. "Vi är i ett mycket svårt läge och jag hoppas att vi kan fortsätta", säger han.

Ola Edeblom, verksamhetschef på Folketshus-föreningen i Piteå, har fått säga upp personal i elevfiket när intäkterna har minskat. (Arkivbild)

Ola Edeblom, verksamhetschef på Folketshus-föreningen i Piteå, har fått säga upp personal i elevfiket när intäkterna har minskat. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-04-01 15:00

Piteå Folketshus-förening har drivit elevfiket på Strömbackaskolan i cirka tio år men nu visar siffrorna för verksamheten minustecken. 

– Fiket har gått bra även om vi aldrig har gjort några större vinster. Tidigare har vi alltid haft ett litet plus i kassan, men sedan Coop Strömlida öppnade i början av december i fjol så har vi halverat vår försäljning, säger Ola Edeblom.

Han berättar att han varit tvungen att säga upp en heltidstjänst, vilket innebär en större arbetsbelastning på kvarvarande personal.

– Jag hoppas att det räcker. Hittills i januari, februari och mars har vi i snitt gått lite drygt 200 000 kronor back på fiket, konstaterar han.

Enligt honom är det framför allt priserna på läsk där de inte kan hålla samma pris som en matbutik. Går eleverna dit och köper drickor så köper de även annat när de är där.

– Allt annat som kräver lite handpåläggning som mackor och annat fika är vi billigare på. Det har också blivit ett problem för oss att eleverna köper varor i matbutiken och tar in dem i vårt fik. Då kan det uppstå lite märkliga situationer som blir svårhanterbara för personalen. De märker också av en ökad nedskräpning och personalen får ägna mer tid åt att städa, säger han.

Att vi är på väg in i en lågkonjunktur och att matpriserna blir allt dyrare tror han är ytterligare en orsak som spelar in hos ungdomarna när de väljer var de ska handla.

– Det vet man inte alls hur det kommer att slå.

Även om fiket går back och konsekvensen är att personal har fått sägas upp så kommer Folketshus-föreningen att fortsätta driva gymnasieskolans fik i någon månad till.

– Det är för tidigt ännu att säga hur det slår ekonomiskt för oss. Vid vårterminens slut får vi utvärdera. Försäljningen brukar gå ner per automatik på våren då det är fler lov, eleverna är ute på praktik och det blir bättre väder som gör det mer attraktivt att dra till på stan. Men vi behöver sätta oss ner och ha ett krismöte med skolan, säger han.

Piteå folketshus-förening har haft möten med gymnasieskolan och Ola Edeblom menar att skolan är väl medveten om situationen.

– Vi kommer att gå back, det gör vi men vi vill ju inte ge upp så lätt. De är ju lite oförutsägbara våra kära ungdomar så nästa termin kan det vända och bli något helt annat. Man vet inte, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!