Eleverna tillbaka trots att smittan ökar

Nu är det slut med hemmastudier vid Strömbackaskolan och på Grans naturbruksskola, detta trots att smittspridningen ökar.

Gymnasiechef Britta Dahlén säger att distansstudierna fått tydliga konsekvenser. "Vissa elever har svårt att tillgodogöra sig vissa ämnen på distans, exempelvis matematik", säger hon.

Gymnasiechef Britta Dahlén säger att distansstudierna fått tydliga konsekvenser. "Vissa elever har svårt att tillgodogöra sig vissa ämnen på distans, exempelvis matematik", säger hon.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-04-12 17:00

Coronapandemin är långt ifrån över i Norrbotten och veckorapporten för förra veckan visar att smittan ökar i flera kommuner, bland annat Piteå. Trots detta är nu de flesta eleverna tillbaka vid Strömbacka och Grans efter drygt tre månaders distansundervisning.

Gymnasiechef Britta Dahlén berättar att beslutet grundar sig på att rekommendationerna om distansundervisning är borttagna på nationell nivå.

– Ja, det är inget beslut vi fattar själva, utan det är i samråd mellan kommunens krisledningsstab, förvaltningschefen och smittskyddet, säger hon.

Enligt informationen hon fått från smittskyddsläkare Anders Nystedt ligger Piteå marginellt över rikssnittet med smittspridning.

– När vi tittar på elever de senaste två veckorna har vi inte haft många bekräftade fall, ingen explosionsökning, men det kan ju i och för sig släpa efter i rapporteringen.

Distansundervisningen har inneburit att 70 procent av eleverna varit i skolan. Nu är det 92 procent – alla utom de 120 elever som gör arbetsplatsförlagt lärande, APL. 

Hur ska ni undvika smittspridning?

– Vi måste ju följa läget väldigt noga hela tiden och se om någon klass får klustersmitta, säger Britta Dahlén.

Hon berättar att lärarna försöker få eleverna att hålla avstånd, både i klassrummet och i matsalen där en rad åtgärder vidtagits.

– Där har vi placerat ut fler skepp där de tar maten, särat på bord, kortat ner lunchtiderna för att få mer spridning på eleverna och vi försöker få dem att hålla avstånd i kön.

Hur håller man avstånd i ett klassrum?

– Det är ganska svårt men vi gör så gott vi kan genom att sära på bänkarna och läraren försöker stå bakom eleverna för att minska risken, sedan är det inte säkert att vi klarar det fullt ut. Elever är unga människor som kanske inte alltid tänker på allvaret, men det går inte att bygga om lokalerna.

Britta Dahlén säger att man från nationellt håll nu gör en avvägning mellan att kunna skydda de äldre som är mest sårbara för smitta och skapa förutsättningar för att eleverna ska klara sin gymnasieexamen.

Ser ni konsekvenser av distansstudierna?

– Ja, tydliga konsekvenser. Vissa elever har svårt att tillgodogöra sig vissa ämnen på distans, exempelvis matematik. Det blir inte som att sitta i ett klassrum och kunna ställa kompletterande frågor för att det ska vara lättare att förstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!