niondeklassare som snart ska göra sina gymnasieval. Eleverna fick under dagen besöka två program som intresserade dem.
Till teknikprogrammet kom ett 15-tal elever på förmiddagen (ytterligare en grupp togs emot på eftermiddagen).
I ett av klassrummen berättade tolv av eleverna som redan går utbildningen om dess för- och nackdelar. De läser bland annat matte cirka fem och en halv timma i veckan, något som kan bli "tungt", det är viktigt att hänga med på lektionerna.
extra meritpoäng när det är dags att söka in till högskolan.
- Det är bra att vara medveten om det, sedan är det ju så att en del elever specialiserar sig i matematiken och läser alla kurser. En del läser bara det som behövs. Samtidigt finns även hjälp och stöd att få för de elever som behöver det.
Eleverna på utbildningen berättade också om sina tillvalsämnen (eget val och valbara kurser) där det finns möjlighet att välja ämnen som gör att utbildningen blir "mindre tuff". Exempelvis kan man läsa pedagogik eller
estetiska kurser.
Jonas Brännström går andra året på teknikprogrammet:
- Det är jätteroligt, mycket ämnen att läsa, men kul. Det känns som att jag hamnat rätt från början. Sedan gäller det förstås att få högskolekompetens.
Lärarna Marlene Merilä och Jens Eriksson, håller med att om mediaprogrammet är ett yrkesförberedande program, men att det dock självklart även finns tid att fördjupa sig i andra ämnen. Både genom det individuella valet och på valbara kurser:
- Det är det redan många av våra elever som gör, dom som har siktet instället på att läsa vidare på Högskolan, säger Merilä.
- Alla kurser som skolan erbjuder ska också alla elever kunna läsa. Kurser i exempelvis engelska och matte rullar nog alltid på och har deltagare, menar Jens Eriksson.
Tror ni att de nya reglerna kan få effekt, att fler elvever även vill läsa även matte och språk som tillval i framtiden?
- Svårt att säga, det är så blandat med elever som går på mediaprogrammet En del är väldigt duktiga på foto, andra vill designa spel eller läsa vidare på högskolan, säger Merilä som liksom Eriksson menar att deras elever är en mix av praktiskt och teoretiskt duktiga elever.
De blivande gymnasieelver som PT träffade (läs mer i enkäten intill) låter dock främst deras intressen styra valet av gymnasieprogram. Sedan handlar det om att få tillräckligt bra betyg för att kunna komma in på drömutbildningen.