Skolans sparförslag oroar elever och lärare

Det råder stor oro bland elever och lärare i musik- och dansklasserna. Verksamheten hotas av nedskärningar som skulle slå hårt mot utbildningarna. "Det finns andra saker att spara på som man skulle tjäna mycket mer på", säger Albert Nilsson, musikelev.

Måns Tegheim, Elin Fjällström och Albert Nilsson går i nian i musikklass och oroas av den föreslagna besparingen på utbildningen.

Måns Tegheim, Elin Fjällström och Albert Nilsson går i nian i musikklass och oroas av den föreslagna besparingen på utbildningen.

Foto: Anders Thelin

Piteå2022-12-01 19:00

Musikklasserna på Christinaskolan består av 55 elever fördelade i sjuan, åttan och nian. Det är 24:e året utbildningen bedrivs, men framtiden är oviss efter beskedet om att skolverksamheten i kommunen ska spara pengar. Ett förslag är att dra ned 1,4 miljoner kronor på musik- och dansklasserna. 

Eleverna Albert Nilsson, Elin Fjällström och Måns Tegheim går i 9C i musikklass. De gillar inte kommunens sparförslag.

undefined
Måns Tegheim, Elin Fjällström och Albert Nilsson går i nian i musikklass och oroas av den föreslagna besparingen på utbildningen.

– Det känns inte bra, jag tycker inte man ska göra det. 1,4 miljoner känns som mycket pengar, men kommunen har också ganska mycket pengar, säger Albert Nilsson.

Att minska antalet undervisningstimmar i musik sågar de.

– Drar man ned antalet timmar kommer färre att vilja gå musikklass. Man gör ju det här för att man vill ha mer musik, säger Elin Fjällström.

– Det här känns inte bra alls, man ser ju fram emot att ha mycket musik, säger Måns Tegheim.

undefined
Måns Tegheim, Elin Fjällström och Albert Nilsson går i musikklass och sågar kommunens sparförslag.

Carina Norén, musiklärare i musikklasserna, håller med eleverna.

– Om de minskar till bara två–tre timmar per vecka blir det svårare att locka hit elever från byarna. Busskortet kostar också och att locka dem för att bara får nån timme extra musik per vecka kanske vi inte kan göra. Vi vill ju ha kvar de timmar vi har, säger hon.

En besparing på Christinaskolans musikklasser kan också spilla över på Musik- och dansskolan.

– Christinaskolan betalar 20 minuter per elev och vecka för att de ska få spela eller sjunga på Musik- och dansskolan. Det är klart att det sammanlagt blir någon tjänst och då drabbas ju de. Det här är oerhört tråkigt, verkligen. Men det är fortfarande bara ett förslag, vi hoppas på det bästa och att vi inte ska behöva lägga ned helt, säger Carina Norén. 

Även dansklasserna, som har 16 elever, riskerar att drabbas av besparingar. Utbildningen har varit i gång under tre år i kommunens egen regi, varav två var under pandemin.

undefined
Liselott Berggren, danslärare i dansklasserna, hoppas att sparförslaget inte går igenom. "Det kändes jobbigt när vi fick veta det här", säger hon. (Arkivbild)

– Det är ett dåligt läge. Vi är på gång och vill inte ha någon neddragning. Jag är orolig för dansen i Piteå. Förut hade vi en danskedja som vi var stolta över, det känns tråkigt att man sparar på kulturen i första hand. Det kändes jobbigt när vi fick veta det här, jag hoppas att förslaget inte går igenom, säger Liselott Berggren, danslärare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!