I ett av klassrummen på Rönnskolan träffar PT ett gäng elever för att prata om namnbytet. Alla är eniga om att det är positivt.
– Ja, det känns skönt! säger Isak Stråhlberg, 13 år.
– Det är bra, förr kunde man bli mobbad för att man gick i särskolan. Nu slipper man det, säger Elvira Jonsson, 14 år.
– Det är inte roligt att bli kallad för "sär", det är kränkande, säger Max Hedman som berättar att han till och med blivit kallad skällsordet av andra elever på skolan, men också sagt det själv till andra.
Men nu när skolan byter namn är förhoppningen att det får ett slut.
– Det är så bra att skällsordet försvinner, säger Sara Rönnkvist, rektor.
Att skolformen nu byter namn är tack vare två tidigare elever – Leo Lust och Rasmus Westlund kämpade under flera år på var sitt håll i Sverige för att särskolan skulle byta namn.
Som 14-åring gick Leo i så kallad "integrerad skola", både grundsärskola och vanlig grundskola, men tyckte inte om att särskola förknippades med namn som "särbarn" och "CP". Några kompisar till honom hade också utsatts för mobbing och han ville inte att någon skulle skämmas över vilken skola de gick på.
Han tyckte att "utvecklingsskola" var ett bättre förslag och skickade in det som ett medborgarförslag till Heby kommun, något som uppmärksammades i media och han fick träffa politiker riksdagen som hyllade ett namnbyte, men sa att det skulle ta tid.
Ungefär samtidigt som Leo började engagera sig för namnbytet tänkte Rasmus likadant hemma i Mjölby. Han använde själv "särbarn" som skällsord i sexan, sedan klarade han inte kraven för vanlig grundskola i sjuan och fick själv börja på grundsärskolan. Något som kändes i hjärtat.
Sedan 2018 har han också försökt ändra namnet genom att skriva motioner och kontakta politiker.
I februari 2021 tillsatte regeringen en utredare som fick i uppdrag att föreslå ett annat namn. I juni 2022 klubbades namnändringen av riksdagen och sedan 1 juli i år gäller de nya namnen.
Numera är "sär" ett minne blott och det heter istället anpassad grundskola, anpassad gymnasieskola och komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå.
Begreppet utvecklingsstörning har också ersatts med intellektuell funktionsnedsättning.