– Jag tänker att det vore väl himla bra för klimatet om fler åt vegetariskt, så det är ju himla kul att det faktiskt är ickevegetarianer som tar av den maten också men så trist att ni blir utan mat då, säger Ebba Broström med adress till klasskompisen Embla Andersson, som är vegetarian.
– Ja, när det nån gång är något gott vegetariskt tar ju alla av det och då blir vi utan, vi äter ju oftast sist av alla på skolan, fyller Embla i.
Tjejerna i Christinaskolans 9C säger att de flera gånger försökt påtala problemet till kökspersonal och andra på skolan, men att de hittills inte fått nåt gehör för saken.
– De säger bara att de ingenting kan göra, säger Embla Andersson och konstaterar att hon och övriga vegetarianer i de högre årskurserna får stilla sin hunger i Uppis ibland flera gånger i veckan.
På en direkt fråga med anledning av detta, svarar både kostchefen Helena Lundberg och nämndsordförande Marita Björkman Forsman att de tar till sig frågan och att det borde gå att styra bättre.
– De får jättegärna ta kontakt med mig och berätta mer, säger Marita Björkman Forsman.
Rent allmänt tycker flickorna att skolmaten ändå är rätt okej, den är ganska god, men det finns rätter de tycker borde strykas helt från menyn:
– Ja, till exempel alla konstiga grytor med saker i som inte alls passar ihop, säger Elina Lidman och nämner ananas och morötter.
– Och apropå morötter så är det och potatis ibland det enda vi får, vi som är vegetarianer, säger Elma Fredriksson.
Alla tjejerna menar att just den vegetariska maten är ganska fantasilös och inte så bra tillagad.
– Det är liten variation och många rätter liknar varann, dessutom får vi ofta inte alls det som står på menyn – man kan läsa vegetarisk köttfärssås och så är potatis och morötter när man kommer till matsalen, säger Embla Andersson.
Var skolmaten kommer ifrån vet de inte riktigt, men menar spontant att för miljöns skull borde man handla lokalt och gärna ekologiskt. Kyckling från Brasilien och fisk från Sydafrika är inte okej. Och, påpekar de mer eller mindre unisont, "då är ju mer vegetarisk mat jättebra!".
Vegetariskt blir allt mer populärt och efterfrågat, då borde utbudet också blir större och bättre, menar tjejerna. Mer variation, bättre kryddning och – ja, mer fantasi helt enkelt.
– De kan verkligen inte tillaga rätter med bönor i, suckar Embla Andersson.