Piteå kommun har på flera sätt arbetat med frågan hur kommunen ska kunna öka mångfalden och en del i det är de workshops som arrangeras tillsammans med företaget Miklo. Där har medborgarna chansen att framföra sina åsikter och först ut är gymnasieeleverna vid Strömbackaskolan.
– Det är för att säkerställa ungdomarnas åsikter, de är ju de som är framtiden, säger Anna-Lena Pogulis, kommunstrateg.
Vill ha mötesplatser
Kvällsaktiviteter är viktigt och mötesplatser är ett sätt att öka mångfalden, resonerade en grupp.
– Det behövs fler ställen där alkohol inte är inblandat, säger Malin Isaksson.
– En plats där man kan känna gemenskap och som inte kräver alkohol. Det ska inte vara strikta aktiviteter utan mer att man kan komma dit och hänga, fyller Linnea Lundström i.
En annan del de framför är attityder.
– Vi är för rädda för att umgås med nya människor och att ta kontakt med dem, säger Carolina Elvelin som upplever att folk är mer öppna i andra länder.
– Vi behöver bli bättre på att ta kontakt med nya människor, tycker Malin Isaksson.
"Viktigt"
Fler bostäder och höga hus, tror Simon Berggren är ett sätt att göra Piteå mer attraktivt, att fler vill bosätta sig här och på så sätt öka mångfalden. Att eleverna får chansen att bidra med sina åsikter tycker han är viktigt.
– Mångfald är viktigt och stora ändringar börjar smått, säger han.
Under lördagen kommer samma typ av workshop att arrangeras på Nolia och som då riktas mot allmänheten. Pitebornas åsikter kommer sedan att ligga som underlag till den handlingsplan som ska arbetas fram för att nå ett Piteå för alla med ökad mångfald, förklarar Anna-Lena Pogulis.