Elever tränar på att vara källkritiska

Är nyheten sann eller fejkad? Det är inte alltid är så enkelt att avgöra. Men eleverna på Strömbackaskolan i Piteå tränar på att vara källkritiska.

Synar. "Jag har blivit bättre på att vara källkritisk" säger Felix Roos, 17 år om flödet av nyheter på social medier.

Synar. "Jag har blivit bättre på att vara källkritisk" säger Felix Roos, 17 år om flödet av nyheter på social medier.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2017-09-03 21:26

”Två stora öl funkar bättre mot smärta än alvdeon”, ”Försökte satsa 3,2 miljoner kronor på sig själv”, ”Nio dolda tecken på att du måste ta ditt husdjur till veterinären” eller ”Elever skrämde bort varg från skolgård”.

Det är några av rubrikerna som kommit upp i det digitala nyhetsflödet hos eleverna på Ekonomiprogrammet 2A på Strömbackaskolan den senaste tiden.

Klassen är en av många i Sverige just nu som deltar i massexperimentet ”Nyhetsvärderaren” där över 10 000 högstadie- och gymnasieelever över hela landet medverkar. Syfta är dels att samla information kring vad för sorts nyheter som rör sig i ungdomars nyhetsflöden, dels att lära eleverna på att bli bättre på källkritik i digitala medier.

– Man vill gärna tro på det man läser, men man har säkert blivit lurad någon gång, säger Emmy Lundberg, 17 år och får medhåll av Jan Bertgren, 17 år.

När PT är på plats är eleverna indelade i grupper om tre, genom att titta sina digitala kanaler som facebook, snapchat eller instagram och ta fram det senaste i sitt flöde. Sedan granskar de nyheten gemensamt genom att använda verktyget Nyhetsvärderaren och avgör om nyheten är svår att kategorisera och om de när trovärdig eller inte trovärdig?

– Vi har kloka elever, de är vana att vara ständigt uppkopplade och att ifrågasätta vad de läser, säger Annika Niklasson, lärare i samhällskunskap på Strömbackaskolan som var den som anmälde klassen till att vara med i experimentet.

Hon menar att en förutsättning för att kunna avgöra om en nyhet är sann eller fejk är att man hänger med i nyhetsflödet, när klassen jobbade med media och källkritik förra året märkte hon att flera av eleverna blev bättre på att ”ha koll”:

Efter att eleverna arbetat i grupp är det dags för gemensam redovisning – vilka nyheter är trovärdiga och vilka är inte trovärdiga?

– Jag har blivit bättre på att bara källkritisk, jag jobbar på det. Samtidigt vill man tro på det man läser säger, Felix Roos, 17 år.

En rapport om resultatet i massexperimentet publiceras i början av 2018.

Nyhetsvärderaren går av stapeln under två veckor på hösten. Experimentet är en del vetenskapsfestivalen Forskarfredag, som samordnats av föreningen Vetenskap och allmänhet och finansieras av EU-kommissionen. Nyhetsgranskaren i sig är ett samarbete mellan Vetenskap och allmänhet, Uppsala universitet och Rise interactive och delfinansieras av Vinnova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!