Eleverna i årskurs 2 på Ekonomiprogrammet intar årligen sessionssalen i kommunhuset för att ta på sig rollerna som FN-delegater. I år är 22 länder representerade under torsdagen och fredagen.
– Det är jättespeciellt, det är inte som en vanlig skoldag. Det är roligt avvikande, säger Erik Bergstedt, delegat från Frankrike.
– Man får delta lite mer. Det fastnar lite bättre än när man sitter och läser, när man debatterar och håller tal.
Hur är det att stå där framme?
– Det är nervöst, men roligt. I debatten har vi försvarsrepliker när man får en fråga, så man är lite förberedd.
Onsdagen började med inledande tal och fortsatte sedan med debatt. Barns rättigheter och jämställdhet stod i fokus.
– Det är jättebra träning för eleverna, det blir på riktigt. Alla har gjort research på sitt land och många frågor är jättesvåra att bemöta. Viktiga frågor, säger Camilla Bergström, ämneslärare i svenska.
Övningen ingår i svenska- och samhällskurserna.
– Jag tittar på framförandet utifrån kunskapskraven för svenska. Hur de framför, både med röst, stilfigur och kroppsspråk. Många olika bitar, säger Camilla Bergström.
– I samhälls är det dels kunskapsbottnat, vad kan man om barns rättigheter och jämställdhet, men även förmågan att kunna sätta sig in i någon annans perspektiv, säger Annika Niklasson, ämneslärare i samhälls.
Eleverna gick in för uppgiften och många var klädda i typiska kläder för landet de representerade. Nour Alhamsho och Sana Mohammed Musa var saudiaraber för dagen.
– Vi fick önska land. Vi kan mycket om religionen, vi är också muslimer, så vi har lite koll på vad som gäller där borta, säger Nour Alhamsho.
– Och så var det lätt att välja klädstil, säger Mohammed Musa.