Elever i 123 länder världen över deltog i klimatmanifestationer på fredagen. I Piteå deltog Strömbackaskolan och någon högstadieskola för att visa solidaritet och kämpa mot klimatförsämringen.
Vid lunchtid samlades ett 50-tal backaelever i glasentrén för att uppmärksamma politiker att klimatkrisen måste tas på allvar.
En del hade lunch medan andra lämnat lektionen.
– Ja vi gick, men läraren var förstående så vi får inte ogiltig frånvaro, sa Matilda Renberg, SA 2B som bänkat sig i fönstret tillsammans med klasskamraterna Elin Berggren och Filippa Eriksson.
Egentligen var de inte så insatta i den globala klimatstrejken och de bakomliggande orsakerna, men att något måste göras för miljön var de överens om.
– Vi måste ju alla försöka i alla fall, sa Matilda Renberg, som anser att det stundtals känns tröstlöst..
Nästan lika mycket som, numera världskända, 16-åriga Greta Thunberg, som inte tycker det finns anledning att studera om det inte finns någon framtid.
– Jag tänker på klimatet nästan hela tiden och får ångest, sa Matilda och berättade att hon nästan har ett tvång av att släcka lamporna hemma mest hela tiden.
Elin Berggren och Filippa Eriksson försöker också leva miljövänligt. Inga sugrör, samåka och handla ekologiskt eller närproducerat.
Elevkårsordföranden Alexandra Vesterlund greppade megafonen efter några minuter.
– Jag är glad att ni är här, det är över förväntan eftersom vi fick förslaget om den här strejken så sent som i måndags. Senare ska vi gå till kommunhuset för att visa upp oss.
Ett spontant och oplanerat besök vilket gjorde att personalen i foajén inte blev glada över ljudnivån och att alla sittplatser till besökare upptogs av eleverna.
"Vi vill se kommunalråden" ropade Wilmer Martinez, elevkåren, i megafonen och efter ett tag så dök kommunalrådet Helena Stenberg upp.
– Men ni får gå ut från foajén, vi pratar ute, sa hon som gillade engagemanget men inte att eleverna skolkat från lektioner.
Ute fick hon frågor om hur kommunen ser på miljön och vad man gör för att förbättra klimatet.
– 10 procent av summan för våra flygresor hamnar i en klimatpott, sa hon och berättade om vindkraften och stöd till forskningen.
Eleverna var intresserade att veta om kollektivtrafiken och skolmaten. Fler bussar till byarna och billigare busskort för skolungdom var en önskan.
– Det kan aldrig bli lika tät kollektivtrafik som i storstäderna, sa Stenberg.
Ylva Platni ville se mer vegetarisk till skollunch.
– Om vi gör en namninsamling med önskan om det, ändrar ni då?
– Det kan jag inte lova, men det skulle bidra till diskussionerna, sa Stenberg.