Tidigare träffar har ägt rum i Ungern, Österrike och Tyskland och nu står Piteå som värd.
Vid projektträffarna har man arbetat fram material som kan användas för att utveckla den emotionella intelligensen, EQ.
Kompletterar IQ
Emotionell intelligens kan kort definieras som förmågan att tolka och förstå sina egna känslor. När man kan göra det på ett adekvat sätt, kan man också bättre tolka och förstå andra människors känslor. EQ kompletterar den traditionella synen på intelligens uttryckt som IQ.Vid projektträffarna har de deltagande lärarna arbetat fram material som kan användas i elevgrupper för att utveckla den emotionella intelligensen. Under den knappt veckolånga träffen i Piteå har man utvärderat och utvecklat materialet.
- Vi har bland annat utvecklat en enkät för att göra eleverna medvetna om vad som händer under ett grupparbete. Eleverna får anledning att tänka efter hur vi fungerar och hur vi kan förändra vårt beteende, säger Agneta Johansson, en av de fem lärare vid Strömbackaskolans teknikprogram som deltar i projektet.
Olika skolsystem
Enkäten som syftar till att få gruppen att fungera bättre består av två delar: en gruppvärdering och en självvärdering. Exempel på frågor i den förstnämnda delen är "Har klimatet i gruppen varit tryggt?" och i den senare "Har du bidragit till att klimatet blivit tryggt?" (Svar på en skala Inte alls - I hög grad).Projektet inleddes med att de deltagande lärarna lärde känna varann och varandras skolsystem. Systemet skiljer sig åt i de fyra länderna och skolsystemet i Ungern är kanske det som är mest annorlunda. Men gemensamt för Ungern, Österrike och Tyskland är att eleverna på de tekniska utbildningarna har mer praktik ute på företag och tillbringar mindre tid på skolan jämfört med tekniska gymnasieskolor i Sverige.