Elever kränks på sociala medier

Kränkningarna har flyttat in på sociala medier. Det upplever elever i årskurs 9. ”Många föräldrar har inte en aning om vad som sker", säger Signe Johansson.

Förebygger. Eleverna Vilhelm Tafvelin, Jill Fjällström, Leia Westerlund, Signe Johansson och Sanna Berglund vill minska kränkningarna.

Förebygger. Eleverna Vilhelm Tafvelin, Jill Fjällström, Leia Westerlund, Signe Johansson och Sanna Berglund vill minska kränkningarna.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2017-12-01 16:06

Varje skola jobbar aktivt mot kränkningar genom trygghetsteam och andra åtgärder. På Christinaskolan har man gått ett steg längre och införlivat två elever från varje klass i det förebyggande arbetet.

– Det är jätteviktigt att jobba tillsammans med eleverna. Det är av dem vi får veta vad som händer, säger Åsa Almquist, som arbetar med trygghetsteamet.

Jill Fjällström, Signe Johansson, Leia Westerlund och Sanna Berglund i årskurs 9 är några av eleverna som är delaktiga i trygghetsteamet. Förutom att lyfta aktuella frågor fungerar eleverna som en förlängd arm mellan ungdomarna och personalen.

– Om eleverna inte vill berätta något direkt till lärarna har de möjlighet att tala med oss. Vi kan föra vidare informationen om det är något allvarligt, säger Jill Fjällström.

Uppgiften att var tredje flicka har blivit kränkt i skolan kommer inte som någon överraskning för eleverna.

– Jag tror att kränkningarna har funnits hela tiden. Skillnaden mot tidigare är att fler berättar om det samt att det sker mer via internet, säger Signe Johansson.

Elevernas uppfattning är att kränkningarna flyttat från skolgården till sociala medier. Värst är tjänster där användarna kan vara anonym, som exempel nämns den senaste appen Sarahah.

– Där är det jättelätt att mobbas utan att någon vet vem man är, säger Vilhelm Tafvelin, sportchef för eleverna på Christinaskolan.

Men även på Snapchat, som ungdomarna använder mest, publiceras bilder och meddelanden som kan vara kränkande. Som ett vanligt exempel nämner eleverna företeelsen där ungdomarnas utseende betygssätts mellan a till f och där alla på kontaktlistan kan se det via ungdomens så kallade "story".

– Det ser jag nästan varje dag, säger Sanna Berglund.

– Jag tycker man ska undvika det, säger Leia Westerlund.

Att dubbelt så många tjejer som killar blir kränkta tror eleverna kan ha att göra med den utseendefixering och kroppsideal som råder i samhället.

– Det känns inte som att killarna utsätts lika mycket för alla photoshoppade bilder i tidningarna. Att man ska ha den perfekta kroppen, den perfekta vikten, att man ska se ut som en modell, säger Signe Johansson.

– Det kan också vara så att killar inte känner att de kan visa känslor på samma sätt, säger Leia Westerlund.

Eleverna tror att grundstenen för att förebygga problemet är att föräldrarna har en öppen relation med sina barn så att de vågar berätta vad de känner.

– Jag berättar allt för mina föräldrar, sedan hör man kompisar som inte säger någonting, säger Signe Johansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!