Barn- och utbildningsnämnden ska spara sex miljoner kronor och en del i besparingarna är att minska kostnaderna för skolskjuts.
– Vi tror att vi kan spara ungefär 750 000 kronor på skolskjutsen. Både genom att ändra reglementet, men också genom att vara lite hårdare när vi bedömer ansökningar om taxi, säger Louise Mörk (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden.
Det är ett enigt arbetsutskott som nu föreslår flera ändringar i skolskjutsreglementet. Frågan ska upp för beslut i nämnden på onsdag nästa vecka och förändringarna att märkas för många elever.
I dag behöver eleverna från förskoleklass till årskurs 3 inte vänta på skolskjuts längre än 30 minuter efter att den sista schemalagda lektionen slutar. För elever från fjärde klass upp till årskurs 9 är väntetiden maximalt 60 minuter.
Tidsgränsen är något som nu föreslås ska tas bort.
– Piteå är en av få kommuner i Norrbotten som har haft det så här. När jag gick högstadiet i Kalix fanns det i vissa områden en buss på morgonen och en på eftermiddagen. Slutade man klockan ett fick man ändå vänta till halv fyra när bussen gick.
Kan det bli så att elever som slutar tidigare får åka med de elever som slutar senare?
– Det kan bli så, men där tänker jag att man kan sitta och göra läxor på skolan, inte bara sitta och vänta. Eventuellt kan en lärare sitta och hjälpa till, säger Louise Mörk.
Hon är tydlig med att skolan har tillsynsansvaret för eleverna och att ingen kommer att lämnas vind för våg när de väntar på buss eller taxi.
– Det är inte så att vi släpper iväg en elev i årskurs 3 själv och så får de vänta på en bänk. Det ska alltid finnas en vuxen som har tillsyn över barnen.
En annan förändring som väntar är att avståndet för att få taxi från hemmet till busshållplatsen höjs för elever i förskoleklass till årskurs 3.
– Tidigare har man fått skjuts om det varit längre än en kilometer. Vårt förslag är att det ska vara längre än två kilometer som det är för elever från årskurs 4 och uppåt.
Däremot kommer inte nämnden att höja avståndsgränsen för skolskjuts till tre kilometer för de yngsta barnen i förskoleklass och årskurs 1 - något som tjänstemännen föreslagit.
– Vi tycker att det räcker med två kilometer för en sexåring, även om de flesta inte går utan får skjuts till fritids av sina föräldrar, säger Louise Mörk.