Elever designar för miljön

Fem elever på teknikprogrammet på Strömbackaskolan deltar i år i den landsomfattande tävlingen Design Open.- Det är första gången Strömbacka är med och det känns både spännande och roligt, säger läraren Torbjörn Häggbom.

Deltagandet i designtävlingen Design Open blir en extra utmaning för de fem eleverna på teknikprogrammets designinriktning. Från vänster: läraren Torbjörn Häggbom, Mikael Olsson, Beatrice Hedquist, Jens Lindman och Ann-Sofi Lundberg. På bilden saknas eleven Ahmad El Jammal.

Deltagandet i designtävlingen Design Open blir en extra utmaning för de fem eleverna på teknikprogrammets designinriktning. Från vänster: läraren Torbjörn Häggbom, Mikael Olsson, Beatrice Hedquist, Jens Lindman och Ann-Sofi Lundberg. På bilden saknas eleven Ahmad El Jammal.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-09-29 06:00
Av de totalt 900 elever som deltar i tävlingen kommer 36 från Norrbotten och fem av dessa från Strömbackaskolan. Sedan årskurs två har eleverna studerat design som inriktning på teknikprogrammet.
- Tävlingens innehåll passar väldigt bra in i designkursen för årskurs 3, det här är precis det vi ska syssla med, konstaterar Torbjörn Häggbom som beskriver deltagandet som en sporre och dessutom får eleverna möjlighet att studera designprocessen på ett mer verklighetsförankrat sätt.
Minska matsvinnet
Årets tema är mat, miljö och energi och tävlingsuppgiften består i att designa den bästa produkten, eller produkt med tillhörande tjänst, som minskar mängden mat som slängs bort. Inför tävlingsstarten bjöds alla deltagare in till Mittuniversitetet i Sundsvall för att lyssna på föreläsare och få information och bakgrund till årets tema.
- Medvetenhet om hur mycket miljön påverkas av all mat som slängs är ganska låg. Belastningen på miljön motsvarar utsläpp från 700 000 bilar varje år, konstaterar Torbjörn Häggbom.
Av all mat som produceras når 10-50 procent aldrig fram till slutkonsumenternas magar utan kasseras av olika anledningar på vägen.
Utöver detta kommer de cirka 900 000 ton mat som hushållen slänger i soporna varje år.
Mer medveten
- Sedan vi började arbeta med det här projektet har man blivit mer medveten om hur mycket mat som faktiskt kastas bort hemma, säger eleven Jens Lindman.
- Ofta handlar det om lathet, att man inte ids skrapa ur det sista i en förpackning, eller använda det sista på osten.
Just förpackningarnas funktion har stor betydelse för matsvinnet och det är exempelvis här som designeleverna kan slå sina kloka huvuden ihop.
- Det finns väldigt många olika sätt att ta sig an problemet med svinnet, det är många faktorer som gör att vi slänger så mycket mat och just nu arbetar vi med att identifiera en del av dessa.
Designtävlingen startade förra veckan och än så länge är det research och brainstorming eleverna ägnar sig åt.
- Just nu har vi ingen aning om hur vårt tävlingsbidrag kommer att se ut, men det finns gott om idéer och det känns väldigt spännande, säger Torbjörn Häggbom.
Den 19 december ska tävlingsbidragen vara inlämnade.
Design Open vill öka kvalitet och intresse
Design Open vänder sig till alla designutbildningar i landet och syftar till att höja kvaliteten på dessa samt öka intresset för design och teknik.
Bakom tävlingen står Design i Västernorrland tillsammans med bland andra Mittuniversitetet, SVID (Svensk industridesign) och Energimyndigheten.
Förutom själva tävlingen syftar Design Open till att bygga nätverk av lärare och professionella industridesigners och skapa kontakter med företag/organisationer som bidrar med designuppdrag.
Tävlingen har två klasser, en för gymnasiet och en för universitet, högskola och folkhögskola.
Prisutdelningen sker i mars i samband med Energimässan i Stockholm.
Vinnande klass belönas med 25 000 kronor, andrapristagaren med 10 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om