Elever blåsta på ny dansklass

Elever i sexan som hade tänkt att söka till Svenska Balettskolan i Piteå tvingas tänka om. Det blir ingen ny klass från sjuan, då kommunen istället satsar på balettskola från årskurs fyra.

Julia Burman, 16, (till vänster) gick Svenska Balettskolan och har peppat sin lillasyster Lisa att söka in. Men nu när beskedet kom att det inte blir någon dansklass, tvingas Lisa söka något annat.

Julia Burman, 16, (till vänster) gick Svenska Balettskolan och har peppat sin lillasyster Lisa att söka in. Men nu när beskedet kom att det inte blir någon dansklass, tvingas Lisa söka något annat.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2012-03-06 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Som PT tidigare berättat har Skolverket tagit över ansvaret för Svenska Balettskolan i Piteå. Skolan gör en nystart från hösten 2012 med intag från årskurs fyra istället för årskurs sju. Det innebär att det kommer att finns dansklasser i årskurs fyra, åtta och nio.

Det skulle kosta 480 000 kronor för åtta elever att gå balettskola i sjuan. Totalt för övergångsåren 2012-2017 skulle summan bli cirka 4,3 miljoner kronor - pengar som Piteå kommun inte har, enligt Barn- och utbildningschef Ingemar Jernelöf.

- Kommunen kommer inte att bedriva någon dansutbildning vid sidan av balettskolan. Vi försöker få ihop resurser till att klara balettskolan från årskurs fyra, det har vi ett avtal om att vi måste klara tillsammans med staten.

Förhoppningar grusas
Tolvåriga Lisa Burman har dansat sedan hon var sex år gammal. Beskedet om att det inte går att söka till balettskolan i sjuan, gör att hennes förhoppningar om att satsa på dansen grusas.

- Jag tycker att det är jättetråkigt, jag skulle gärna vilja gå, säger hon.

Under sportlovet åker Lisa skridskor tillsammans med systern Julia, 16, som gått Svenska Balettskolan i tre år, men nu valt Naturprogrammet på gymnasiet.

- För mig var dansen ett sätt att göra högstadiet roligare. Jag har peppat Lisa att söka, men nu känns det bara trist att hon inte får samma möjlighet som jag fick.

Vid sidan av dansen spelar Lisa fotboll. Hon har sökt till fotbollsklass i Hortlax men hon är inte säker på om hon vill gå där ännu.

- Det kan bli för mycket, jag kommer ju att fortsätta att dansa på fördjupningslinjen. Men det är inte alls är samma som balettskolan.

För få danstimmar
Fördjupningslinjen är en förberedande utbildning inför Svenska Balettskolan med fyra timmar dans i veckan efter skoltid. Men nu när det inte blir någon balettskola är det svårt att utvecklas på så få timmar.

Även Natalie Boström, som PT tidigare skrivit om, är mycket besviken över beskedet:

- Jag är jätteledsen. Men vi kanske ska flytta till Luleå. Där ska jag försöka hitta nya möjligheter att dansa så mycket som möjligt, det finns mycket större utbud där.

Bakgrunden till den statliga reformen är att den svenska balettscenen inte har kunnat få fram dansare som platsat. Barnen måste börja tidigare än i sjuan för att hinna bli tillräckligt duktiga.

- Långsiktigt tror jag att när vi väl kommer igång från årskurs fyra har vi också säkrat dansutbildningen i grundskolan, säger Ingemar Jernelöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om