Det var den 18 april 2012 som Skolinspektionen tog emot en anmälan från föräldrarna till eleven. Nu utreder myndigheten huruvida en skola i Piteå och kommunen inte utrett en händelse där eleven utsattes för kränkande behandling.
Grundlig utredning
Skolinspektionens utredning syftar till att kontrollera om Piteå kommun följt bestämmelserna som finns för att motverka kränkande behandling. Utredningen avser tiden under årskurs sju då eleven har utsatts för både fysiska och verbala kränkningar som har ägt rum dagligen. Den berörda skolan vill inte kommentera det enskilda ärendet men ser allvarligt på fallet.
- Vi ser allvarligt på alla fall av kränkningar. Allt ifrån där man har kallat personen för olika saker och fysiska påhopp. Det är noll tolerans och ska inte förekomma, säger skolans rektor.
Under årskurs sju hade eleven under höst- och vårterminen en frånvaro som uppgick till 42 procent. I sådana fall, med omfattande frånvaro, är det rektorns skyldighet att rapportera in till Barn- och utbildningsnämnden. I det här fallet har nämnden inte fått någon information och Skolinspektionen anser att rektorn brustit i sitt uppdrag då anmälan inte gjorts.
- Procentsatsen stämmer inte. Vi har följt upp frånvaron och den siffran stämmer inte, säger skolans rektor.
Eftersom händelserna med kränkande behandling mot eleven har fortlöpt anser Skolinspektionen att skolan borde ha gjort en mer grundlig utredning för att åtgärda och försöka förhindra att kränkningarna fortsatt.
- Vi har brustit i de rutiner som finns. Vi kommer att vidta de åtgärder som behövs för att ta itu med detta, säger rektorn.
"Rektorns ansvar"
Skolinspektionen anser att inga åtgärder har vidtagits med anledning av elevens frånvaro och kommunen har brutit mot bestämmelserna om elevens rätt till utbildning.
- Jag har inte hunnit läsa den så noga men vi fick kritik mot åtgärdsprogram. Det är ju rektorerna som ger ett svar till kommunen hur de jobbat. Men det vi noterat när vi har läst är att skolan måste rapportera till nämnden när en elev har hög frånvaro och där tyckte vi att det dröjt, säger Ruth Rahkola, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
Kommunen anser att allt ansvar faller på skolan.
- Rektorn har det yttersta ansvaret och är ansvarig för kritiken, säger Ruth Rahkola.
Vad har ni för beredskap och rutiner på kommunnivå för att hantera sådana här situationer?
- Det finns ju speciella handlingsplaner. Det finns på kontoret om du vill läsa dem. Dels rutiner gällande kränkande behandlingar och rutiner vad som gäller för frånvaro, säger Ruth Rahkola.
Senast den 19 oktober 2012 måste Piteå kommun vidta åtgärder så att kraven om elevens rätt till utbildning och skyldighet att motverka kränkande behandling uppfylls.
Vilka åtgärder ska ni vidta?
- Det kan jag inte svara på, säger Ruth Rahkola.